Smartphone pentru fotografie – ce trebuie să știi?
Mulți dintre noi credem că explozia pe piață a telefoanelor cu touchscreen și diferența dintre un telefon și un smartphone a fost dată de Apple atunci când au lansat primul iPhone.
Explozia a fost întradevăr cauzată de Apple, dar nu pentru că au construit primul smartphone, ci doar pentru că au reușit că creeze un model care să fie în concordanță cu nevoile erei noastre.
Primul smartphone, a apărut însă, în 1992, făcut de IBM, numele acestuia fiind Simon Personal Communicator.
Simon a fost disponibil pentru cumpărare din 1994, avea touchscreen și făcea mai multe lucruri decât să sune și să primească apeluri. Simon putea trimite/primi e-mail-uri și faxuri. Era dotat și cu multe dintre aplicațiile care ne sunt insidpensabile atăzi precum: calendar, ceas, programator de evenimente și task-uri, notepad și altele.
Revenind în 2017, iată ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi un smartphone special pentru a face fotografii:
- Megapixelii
- Rezoluția (care face diferența dintre importanța sau nu a megapixelilor)
- Dimensiunea senzorului
- Diafragma și calitatea lentilelor
- Tipul de stabilizare
- Memoria internă
- Fotografiile cu telefonul și printatul lor
#1 Megapixelii
Suntem încurajați să cumpărăm telefoane care au camere cât mai mulți megapixeli și chiar am menționat într-un articol trecut faptul că ei sunt importanți. Totuși, sunt mai multe aspecte de luat în vedere.
De exemplu, ce facem atunci când trebuie să alegem dintre două modele de telefoane, ale căror camere au același număr de megapixeli?
Să luăm pentru comparație telefoanele HTC DESIRE 820G Plus și Microsoft Lumia 640 XL care nu sunt nici foarte diferite ca preț. Observăm că deși Lumia are un display mai mare, de 5.7″ are o rezoluție a imaginii mai mică, de 1080×720 în timp ce HTC-ul cu un ecran de 5.5 vine cu o rezoluțiue de 1280×720 și poate filma la 1080 cu 30fps.
Ceea ce vreau să subliniez aici este că, dacă vrei un smartphone cu o cameră bună, nu te lăsa păcălit de cele care pormit foarte multe la un preț foarte mic, pentru ca riști de exemplu, să pățești și un alt lucru, să te bucuri că ai găsit cel mai tare telefon, nou apărut, cu o cameră de peste 10mpx, la un preț foarte accesibil și apoi să realizezi că un iPhone de o generație veche, cu cei 8mpx face fotografii mult mai bune. Este adevărat că sunt cazuri în care prețurile sunt umflate, dar calitatea cere automat un preț mai mare, în timp ce cantitatea vizează doar să fie înlocuită ca să poată compensa astfel.
#2 Rezoluția
Un lucru foarte important, el se referă la numărul de pixeli dintr-o imagine digitală. 1mp= 1.000.000 pixeli, drept urmare, cu cât numărul de pixeli este mai mare, cu atât imaginea este mai clara și astfel, fotografiile vor putea fi printate în formate cât mai mari cu succes.
Totuși, există și aici o chichiță. Cele mai comune rezoluții acum sunt 1366×768 (1.5mp) și 1920×1080 (2.1mp) motiv pentru care fotografiile la o rezoluție de 12 și 13 mp au destui pixeli încât să satisfacă nevoile fiecăruia.
Mă vei întreba, atunci, de ce mai contează? Dacă acum telefoanele au avansat atât de mult încât rezoluția mare să fie ceva standard? Păi, este foarte simplu, rezoluția contează enorm când vine vorba de procesarea imaginii, unde diferența dintre 1366×768 și 1920×1080 poate fi uriașă, în sensul în care o imagine de 1366×768 nu-ți va permite să o manipulezi la fel de mult precum una de 1920×1080 sau mai mult.
Spre exemplu, fostul meu telefon, iPhone 4s avea o rezoluție a imaginilor de 3264 x 2448, la o cameră de 8mp, în timp ce HTC Desire Eye, actualul meu telefon are o rezoluție de 1080 x 1920 pixeli la o cameră de 13mp. Fapt care, la început, în necunoștință de cauză m-a făcut să stric câteva fotografii în procesare. Totuși el compensează prin alte lucruri, despre care vom vorbi imediat.
#3 Dimensiunea senzorului
De câțiva ani a apărut o nouă specificație înscrisă lângă rezoluția camerei, care este marcată cu un număr și simbolul „µm” reprezentând dimensiunea în microni (1.2µm, 1.55µm ș.a.m.d.).
1.55µm va fi capabil să fotografieze mult mai bine în lumină scăzută, prin comparație cu 1µm. HTC One, a adus pe piață conceptul de UltraPixel cu succes, demonstrând că nu doar megapixelii camerei sunt importanți. Dacă ții minte pe atunci, camera HTC-ului avea doar 4mp, dar compensa printr-o dimensiune a pixelilor de 2µm si o dimensiune a senzorului de 1/3″ (4.8mm x 3.6mm) cu o deschidere de f/2.0.
Acum deschiderea lentilei și dimensiunea senzorului sunt mai mult menționate de către marile companii de telefoane. Fotografia cu smartphone-ul prinde din urmă fotografia cu un aparat, cu pași mici, dar siguri, încă prezintă limitări.
De aceea, pentru a le resimții cât mai puțin, trebuie să fii atent și la dimensiunea senzorului. Pentru a-ți oferi un exemplu, Google Pixel utilizeză cel mai bun senzor pentru telefoane de pe piață, în momentul de față și anume, cu un obiectiv ce are o deschidere de f/2.0 (aceasta depinde de telefonul pe care este montat senzorul).
Sony, Samsung și OmiVision sunt în prezent cei mai cunoscuți producători de senzori pentru smartphone-uri și se pare că, momentan preferă rezoluțiile de 12MP, 13MP sau 16MP cu senzorul de dimensiuni cuprinse între 1/3.08 inch și 1/2.3 inch pentru telefoanele high end. Aceste specificații oferă imagini mai clare, cu mai puțin zgomot și luminozitate sporită în condiții nefavorabile de iluminare.
#4 Diafragma și calitatea lentilelor
Cum recunoști o diafragmă deschisă? Este destul de simplu, iar asta îți va fi de folos și în cazul fotografierii cu un aparat. Cu cât numărul este mai mic, cu atât diafragma este mai deschisă. Samsung Galaxy S7 este un exemplu bun în acest caz, obiectivul său având 6 elemente care permit o pătrundere mai mare a luminii către senzor. Obiectivele formate doar din 5, direcționează mai puțină lumină.
f/1.7 oferă o profunzime de câmp mai îngustă, care dă acel efect de bokeh. Cu toate acestea, asta poate fi un impediment pentru fotografii pasionați de peisaje care sunt obișnuiți să capteze fiecare loc interesant prin care trec, mai ales pentru că au telefonul mereu la îndemână. Din această cauză, unele companii folosesc diafragme mai închise f/1.9 sau merg chiar până la f/2.2, care cresc performanța în lumină scăzută (că tot am spus mai sus că HTC-ul meu compenseanză prin altele, acesta ar fi unul dintre puncte. Spre deosebire de modelele mai vechi de iPhone, se descurcă excelent în lumina scăzută).
Ce ne spune asta? Ne spune că fiecare aspect este important: megapixelii camerei, rezoluția și diafragma, pentru că cele trei împreună, pot forma sau nu un echilibru și din păcate, nu le putem avea pe toate fără să fim dispuși să investim puțin.
#5 Tipul de stabilizare
Care se împarte în două: Electronic Image Satbilization (EIS) și Optical Image Stabilization (OIS)
La ce te ajută stabilizarea? Ea elimină tremurul din imagini. Cu cât este mai bună cu atât îți va permite să realizezi fotografii cu clare, cu un timp de expunere mai lung, pe timp de noapte, printre altele.
Stabilizarea EIS se bazează pe software, pe corpuirea imaginii în funcție de mișcare. EIS folosește giroscopul telefonului pentru a determina mișcarea.
Stabilizarea OIS este integrata în senzor și este mai degrabă fizică, mutând lentilele în funcție de mișcarea telefonului, motiv pentru care acest timp de stabilizare este mult mai bun, fiindcă stabilizarea EIS poate deforma imaginea surprinsă.
Diferența se face mai ales prin faptul că stabilizarea OIS bună îți permite să capturezi expuneri lungi până la 1/8s sau 1/4s păstrând imaginea clară.
Există și un bonus – unele aplicații pentru cameră combină cele două tipuri de stabilizare pentru a oferi o imagine cât mai stabilă.
#6 Memoria internă
Aici avem tot două categorii, memoria RAM și spațiul de stocare.
În mod evident avem nevoie de un spațiu intern de stocare cât mai mare pentru aplicațiile de procesare și un card SD pentru a păstra fotografiile.
Totuși, cea mai importantă este memoria RAM care influențează felul în care funcționează telefonul în întregime.
De exemplu, telefonul Navon MIZU D501 are doar 512mb RAM, în timp ce ASUS Zenfone C ZC451CG are tot o cameră de 5mpx, precum Navon, dar are în schimb 1gb RAM. Ambele nu depășesc 600RON ca preț, doar că având mai multă memorie RAM telefonul tău va fi mai rapid, va putea suporta mai multe aplicații funcționând în background dar și în timp real, va face față dacă manipulezi imaginile intens pe telefon. Adică dacă vrei să vorbești pe social media, să procesezi o imagine, să-ți verifici mail-ul și să te joci un joc, un smartphone cu mai puțin de 1gb RAM ori nu va face față ori îți va încetini mult activitatea (în funcție de cât de mult solicită aplicațiile pe care le folosești, telefonul).
Totuși, telefoanele de mai sus au servit doar ca exemplu, daca-ți cauți adevărate “rachete” ți le recomandăm pe acestea, dar sunt și multe altele foarte bune, aruncă o privire și prin secția noastră de telefoane mobile
#7 Fotografiile cu telefonul și printatul lor
Aici este doar un mic reminder. Dacă ai luat în vedere toate cele menționate mai sus, nu uita, ca înainte să trimiți fotografiile la print să le deschizi în Photoshop și să le setezi la 300dpi.
Etichetă:fotografia cu telefonul, google pixel, htc, iphone, oneplus 2, rezolutie, samsung, smartphone
7 comentarii
Cred ca autorul articolului nu intelege ce inseamna megapixelii si rezolutia.
Megapixelii ne spun doar cati pixeli avem intr-o imagine, nimic mai mult, nimic mai putin.
Rezolutia ne spune cum sunt distribuiti intr-o imagine si de asemenea numarul lor.
Exemplu 1920 x 1080 = 2073600 pixeli => 2.07 Megapixeli sau 1920/1080 = 1.78 care este Aspect ratio.
Ca sa revin la subiect
3264 x 2448 = 7990272 => 8 Megapixeli
3264/2448= 1.33 sau 4:3 Aspect ratio
De ce sunt vazute ca doua lucrui distincte rezolutie si megapixeli? cand de fapt este vorba de Megapixeli si atat? Sau cel mult megapixeli si aspect ratio, desi pentru foto, senzorul de cele mai multe ori este 4:3.
Buna, poate ca exprimarea a creat o confuzie, insa sunt luate drept doua lucruri separate fiindca exista diferente.
Am sa iti dau un exemplu
Huawei P9 lite are o camera de 13mpx – fotografiile au in medie 3mb si o rezolutie de 3120×4160
In timp ce HTC Desire Eye are o tot o camera de 13mpx – fotografiile au in medie 4mb si o rezolutie de 2368×4208.
Multumim de feedback!
"Aici este doar un mic reminder. Dacă ai luat în vedere toate cele menționate mai sus, nu uita, ca înainte să trimiți fotografiile la print să le deschizi în Photoshop și să le setezi la 300dpi."
Daca o fotografie este la 72dpi… de ce trebuie setata la 300dpi?
Multumesc de clarificarea neclaritatii…
Buna, de obicei fotografiile la 72dpi sunt perfecte pentru online, insa in format fizic este o alta discutie. Este recomandat ca fotografiile sa fie la 300dpi pentru a putea fi printate la o calitate ok si oricat de mari isi doreste fotograful. Mai sunt si alte exceptii… de exemplu pentru cartile de vizita, pliantele, stickerele, etichetele rezolutia recomandata este 150dpi (si profilul de culoare cmyk nu rgb). Intr-un final totul depinde de la ce vrei sa folosesti fotografiile printate si cat de mari iti doresti sa fie. Cu cat vrei un print mai mare, cu atat ai nevoie de mai multi dpi (asta desigur in cazul in care si fotografiile au minim 1000pixeli – si si asta ar fi cam putin, in functie de dimensiunea printului – pentru ca daca nu au, nu vor iesi clare la 150, 300 dpi etc).
Citez:
“Huawei P9 lite are o camera de 13mpx – fotografiile au in medie 3mb si o rezolutie de 3120×4160
In timp ce HTC Desire Eye are o tot o camera de 13mpx – fotografiile au in medie 4mb si o rezolutie de 2368×4208.”
Diferenta care apare aici este simplu de explicat. Ambele camere foto au rezolutia maxima de 13MP IN FORMAT 4:3 (sau 3:4 daca fotografiem vertical) al fotografiilor. Doar ca acel HTC avea probabil setarea de a face fotografiile in format 16:9, iar softul face asta decupand dintr-o imagine stas de 13MP si aspect 3:4 un dreptunghi cu rezolutia 2368×4208, format 9:16 (vertical).
Matematica arata asa:
>>> P9 Lite: 3120*4160=12979200 pixeli, adica 13MP, format 3:4
>>> HTC Desire: 2368*4208=9964544 adica 10MP, format 9:16, care decupeaza si foloseste doar 10 milioane de pixeli din cei 13 milioane disponibili.
Atentie la aceste tipuri de setari, pentru ca rezolutia semnifica FIX numarul de pixeli din poza. Adica inseamna unul si acelasi lucru. Faptul ca ambele telefoane au senzori de 13MP dar fac poze de rezolutii diferite este explicat prin simplul fapt prezentat mai sus.
Buna Bogdan, de acord cu tine! Multumim de feedback 🙂
Una peste alta informațiile sunt utile, remarcabilă partea de istoric, eu însumi folosesc smartphone-uri cu ecran tactil încă din 2004 și mă irită cei care susțin că Apple a inventat până și apa caldă. Însă sunt de acord cu Cristian, povestea cu rezoluția e cam varză. Formularea provoacă o mare confuzie între rezoluția camerei foto, rezoluția înregistrării video și rezoluția ecranului.