Spyder 5 – calibrarea monitorului e din ce în ce mai simplă
Având în vedere timpul pe care îl petrecem cu ochii în monitoare în încercarea de a obține imaginii cât mai perfecte, mi se pare o nebunie totală, observând câte persoane pasionate de fotografie folosesc monitoare necalibrate. Înțeleg pe de-o parte de ce se întâmplă asta. Cumpărarea unui sistem de calibrat monitoare (imprimante sau tv-uri) nu este o soluție ieftină și, sincer, nu este la fel de interesantă ca achiziția unui alt accesoriu foto (obiectiv mai luminos, mai sharp etc.). Însa, este bine de știut și conștientizat că etapa de calibrare a unui monitor de lucru în procesul de prelucrare imagine este una esențială și care sigur va crește semnificativ calitatea finală a fotografiilor tale.
Spyder 5 este un calibrator în care cei de la DataColor au reușit să simplifice acest proces destul de mult, fiind acum și ceva mai rapid în comparație cu predecesorii săi.
CUM ESTE SPYDER 5 ?
Dispozitivul în sine este un pic mai mic în comparație cu un puc de hochei și are în componență un senzor optic cu 7 filtre în interior. Acestea măsoară capacitatea monitorului tău de a reda diferite culori și nuanțe.
Spyder 5 vine în 3 variante: Express, Pro și Elite. Pentru testul nostru am folosit varianta Elite, însă ceea ce vei alege tu depinde într-adevar de nevoile tale, singurele diferențe majore între cele 3 variante fiind legate aproape în întregime pe partea de software a acestora.
Indiferent de modelul ales, configurația inițială și calibrarea se va realiza în mai puțin de 10 minute. Modelele Elite și Pro oferă ceva mai multe opțiuni, așa că este posibil aici să pierdeți un pic mai mult timp în comparație cu versiunea Express, care este defalcată într-un silmplu wizard de 4 etape.
MODUL DE UTILIZARE
Procesul este foarte simplu. Îndepărtați capacul, care are apoi rolul de contra-greutate și așezați calibratorul pe ecran în locul în care vă menționează softul de instalare. Tu alegi setările inițiale (informațiile despre monitorul ce urmează a fi calibrat – temperatura de culoare, luminozitate, lumina ambientala ce poate modifica percepția nuantelor etc) iar apoi ecranul va afișa diferite variante de culori în ordine, timp în care Spyder 5 va citi toate informațiile de culori redate. Softul interpretează toate datele “văzute” de senzorul optic și creeaza un nou profil cu modificarile aferente.
Așa cum puteți observa, procesul nu este unul foarte complicat, iar la finalul acestuia aveți posibilitatea de a vizualiza diferite imagini, fie ale softului, fie puteți încărca o imagine proprie unde puteți observa diferențele.
Elite are, de asemenea, nivelul cel mai ridicat de măsurare a luminii ambientale. Lumina din camera poate afecta modul în care interpretăm culorile monitorului respectiv, așa că, variantele Elite și Pro iau in considerare această lumină la crearea profilului monitorului.
Pentru cine nu știe, după o perioadă de timp și datorită uzurii monitorului, calibrarea inițială se deteriorează și avem nevoie de o recalibrare. DataColor s-a gândit și la acest lucru și a adăugat o funcție rapidă pentru această recalibrare, existentă însă doar pe versiunile Pro și Elite și care dureaza doar 2.5 minute.
CALIBRARE MONITOARE MULTIPLE CU SPYDER 5
În cazul în care utilizați două monitoare, calibrarea poate fi de două ori mai importantă. Prima calibrare va dura și pentru al doilea monitor la fel de mult ca pentru primul. Am testat Spyder 5 pe două monitoare diferite, iar rezultatul a fost unul foarte bun, reușind să aducă la un numitor comun o imagine pe 2 monitoare total diferite, atât ca și tehnologie, cât și ca generație.
PRO, ELITE SAU EXPRESS, CE VARIANTĂ SĂ ALEG?
Având în vedere diferențele principale între cele 3 variante, majoritatea fiind diferențe pe partea de software, probabil că pentru mulți prețul pentru varianta de top Elite, ar putea fi unul nejustificat. Este bine de analizat însă dacă avem nevoie de aceea variantă de top, întrucât este special gândită pentru studiourile de imagine cu multe monitoare și profile diferite.
Din punctul nostru de vedere, singurul lucru ce trebuie luat în considerare în momentul în care dorim să luam o decizie cu privire la modelul ales, ar fi senzorul pentru lumina ambientală, prezent pe variantele Pro și Elite, varianta Express fiind o variantă foarte bună pentru un buget mic.
CONCLUZII FINALE
DataColor este singurul producător cu o gamă special gândită pentru noile tehnologii de monitoare apărute pe piață în momentul de față, ceilalti producători având aceleași produse chiar și de 5 ani.
Pentru imagini cu grad ridicat de acuratețe a culorilor, vă recomandăm cu încredere Spyder 5!
Un material de Stefan Buldur.