6 ponturi în fotografia de concert
Nu există concert la care să mergem și să nu scoatem telefonul din buzunar și să facem cel puțin o poză. Apoi îi dăm un share pe Facebook pentru că vrem să împărtășim bucuria de a fi acolo, cu toți ceilalți.
Dar unii dintre noi vrem să surprindem mai mult de o poză făcută cu telefonul. Și ne uităm în fața scenei și îi vedem pe fotografii profesioniști cu DSLR-urile lor de top și cu obiectivele tun fix în fața scenei, trăgând cadru după cadru și gândindu-ne că noi n-am putea să facem asta niciodată. În parte pentru că nu ne permitem achiziționarea echipamentelor de top și apoi pentru că nu lucrăm în presă și nu putem obține acreditare de presă. Dar nu e chiar așa 🙂
În articolul de față o să vă ofer câteva sfaturi apropo de fotografia de concert, care poate fi accesibilă și fotografilor amatori care nu dețin echipament foto profesional.
1. Caută pub-uri și localuri unde se cântă live și poți intra cu aparatul de fotografiat
Nu te duce să fotografiezi direct la Summer Well, că or să te oprească băieții la intrare și or să-ți spună că n-ai voie cu DSLR-ul înăuntru. Ia-o ușor cu începutul. Caută concertele care se țin prin pub-urile și cluburile din oraș, acolo unde poți intra cu aparatul foto. Sună înainte și asigură-te că nu e nici o problemă să faci fotografii. Și nu aștepta să concerteze formația ta preferată. Du-te la toate, căci atunci o să-ți dai seama dacă într-adevăr îți place fotografia de concert sau nu.
2. Du-te cu cel puțin o oră mai devreme înainte de începerea concertului
Dacă ești la început și nu cunoști locațiile, e bine să te duci mai devreme și să faci niște poze de test. Cel mai mare coșmar al fotografului de concert este lumina. Sau lipsa ei. În spații închise, lumina este foarte slabă și dacă nu ai un aparat foto de top, atunci va trebui să ajungi mai devreme, poate chiar să prinzi testele de sunet și de lumini dinaintea concertului ca să nu te ia show-ul prin surprindere. De obicei luminile de pe scenă au un program repetitiv, așa că te poți folosi de jocul lor pentru a surprinde mai ușor membrii formației.
3. ISO mare, diafragmă mare, totul mare!
Decât să-ți iasă toate pozele mișcate și să nu înțeleagă nimeni nimic, mai bine urcă ISO-ul la maxim și scoate niște poze nemișcate. Dacă te deranjează foarte mult zgomotul de imagine, fă-le alb negru. E un truc ieftin dar de efect în fotografia de concert. Fotografia alb negru pare mai luminoasă și zgomotul de imagine contribuie la impresia artistică a imaginii. Apoi deschide diafragma obiectivului la cea mai mare treaptă. Ai nevoie de cât mai multă lumină.
4. Nu trebuie să începi fotografia de concert cu un aparat full frame. Dar ai totuși nevoie de un obiectiv luminos.
Am fost de curând și am fotografiat un concert al trupei Vunk. În seara respectivă am fost fotograful lor oficial. Și am vrut să arăt că se poate face fotografie de concert și în zona de aparatură foto pentru amatori. Am ales un Nikon D7000 pentru că e un body excelent calitate/preț, are un senzor CMOS de 16.2 MP și îmi oferă o treaptă maximă de ISO 6400, care este îndeajuns de bună pentru a scoate niște fotografii de calitate. Apoi am optat pentru un obiectiv luminos accesibil. Știu că pare incredibil dar am găsit un Sigma 50-150mm f2.8 la o treime din prețul unui obiectiv de top. Practic, acest obiectiv este similar cu obiectivul full frame 70-200mm f2.8 de la Nikon sau Canon, doar că pentru camerele cu senzor APS-C. Optica și calitatea acestui obiectiv sunt excepționale. În plus de asta, te vei simți un adevărat profesionist în momentul în care vei monta acest obiectiv pe aparatul tău foto. Am tras majoritatea fotografiilor în modul ”prioritate diafragmă” la ISO 3200/1600 și diafragma pe f2.8. Și cel mai important lucru, întotdeauna trageți în modul RAW în fotografia de concert, niciodată JPEG. Vă va fi mult mai ușor să prelucrați imaginile în softurile de editare.
5. Asigură-te că lumea vede fotografiile tale și nu doar le arhivezi pe calculator.
Ca să ajungi să fotografiezi în mod oficial la concerte, trebuie să te faci remarcat. Așa că după ce-ai fotografiat un concert și ai prelucrat fotografiile, urcă-le într-un album foto pe Facebook, cât mai rapid după un concert. Poate chiar în noaptea aia. Oamenii vor să vadă imediat poze de la evenimentele la care au participat. Dar mai lasă câteva poze pe care să le urci și a doua zi, pentru a atrage un nou val de vizualizări. Poți chiar să-ți faci o pagină pe Facebook unde să urci doar fotografiile de concert. Apoi fă networking pe unde te duci să fotografiezi, vorbește cu oamenii din pub-uri și cluburi, ba chiar poți să abordezi membrii formației după un concert și să le spui că i-ai fotografiat și să le arăți fotografiile. Nu ai nimic de pierdut, ba dimpotrivă, la un moment dat cineva s-ar putea să te cheme să le fotografiezi iar concertul.
6. Fotografia de concert e un loc unde poți să-ți exersezi foarte mult partea creativă
Majoritatea fotografiilor oficiale de concert sunt realizate impecabil din punct de vedere tehnic. Nu ai nimic de reproșat din punctul ăsta de vedere. Sunt luminoase, clare, pline de culoare și ești cât se poate de aproape de artistul preferat. Dar de multe ori le lipsește acel ceva personal, pe care tu trebuie să-l cauți. Să nu te mire faptul că multe formații caută fotografi care să-i surprindă în ipostaze mai personale și nu doar în banalele cadre perfecte. În timpul concertului mișcă-te cât poți de mult. Este într-adevăr dificil să faci asta, mai ales că sunt foart mulți oameni care au plătit un bilet și nu vor să fie deranjați de un fotograf care li s-a pus în față. Ca să mă fac văzut și să traversez cât mai repede și fără prea mult deranj, îmi ridic aparatul deasupra capului. Apoi nu stau niciodată prea mult într-un singur lor, pentru că și eu mă enervez pe cei care se bagă în fața mea la concerte. Când plec, le zâmbesc celor din spate și le mulțumesc, pentru că știu că o să mă întorc în locul ăla și nu se vor supăra dacă fac asta. Apoi, ia o pauză pe una dintre piese și doar observă membrii fomației. Fiecare are o personalitate așa că încearcă s-o surprinzi. Nu doar solistul trupei face show-ul, toți fac show, așa că observă prin ce iese fiecare în evidență și apoi caută să fotografiezi acel lucru.
Sper că aceste șase ponturi să vă fie de folos în caz că vreți să vă apucați de fotografia de concert. Și vă spun din proprie experiență, nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai atunci când în sfârșit primești o acreditare foto la un concert renumit și ești cel mai aproape de ce se întâmplă pe scenă. Acela este momentul în care realizezi că eforturile tale nu au fost în zadar.
Și dacă încă mai ai dubii despre ce obiective să-ți cumperi sau ce aparat foto să-ți achiziționezi, du-te la F64, căci oamenii de acolo știu mai multe despre fotografie decât oricine.
Un articol și fotografii de Alex Damian.
1 comentariu
Foarte util articolul si redactat intr-un mod mai personal 🙂 Felicitari !