6 Sfaturi pentru a învinge lenea în fotografie
Dacă deja ți-a intrat fotografia în sânge și ai avut o perioadă în care făceai asta zi de zi, sigur te-ai prăbușit după, într-o perioadă de delăsare în care lenea în fotografie a devenit un impediment.
Se mai întâmplă însă și următorul lucru – să ajungi într-o stare de comoditate, tocmai pentru că fotografiezi des și să crezi că nu mai ai nimic de învățat. Astfel, după o perioadă vei ajunge să faci imagini repetitive, vei intra într-o bulă pe care cu greu o vei realiza.
Fie că fotografiezi comercial sau nu, pentru tine sau pentru alții, de stradă sau de produs, că te-ai plafonat tocmai pentru că trăiești din asta sau că munca/școala îți răpesc orice energie, F64 îți sare în ajutor cu câteva sfaturi despre depășirea blocajelor și lenei când vine vorba de fotografie.
#1 Ține mereu camera după tine ca să uiți de lenea în fotografie
Deși se spune că un fotograf adevărat are mereu aparatul după el, mulți dintre noi chiar nu avem timp să-l luăm intotdeauna sau nu avem spațiu (fac excepție cei care fotografiază cu telefonul).
Se mai întâmplă însă, să luăm camera cu noi și să nu găsim tragerea de inimă pentru a o scoate din geantă. Poate credem că nu avem cine știe ce subiecte interesante de surprins sau suntem prea obosiți.
Ce te sfătuim noi în aceste cazuri?
- Dacă ai un DSLR și ți se pare prea greu, folosește-te de telefon sau achiziționează o compactă ori un mirrorless.
- Nu lua în seamă faptul că mediul în care te afli pare aparent plictisitor. Exercițiul este foarte important și nu este o tragedie dacă nu ai făcut nicio fotografie bună. Contează că ai exersat! În plus, cine știe, poate că dacă lași fotografiile puțin la rece îți vei da seama că ai măcar un cadru demn de a fi expus.
- Trage de tine să ai mereu ceva la îndemână pentru a face fotografie. Nu știi niciodată când vezi cu ochii un cadru excelent. Ce preferi, un bagaj puțin mai greu sau o imagine excepțională pe care nu ai cum să o capturezi?
#2 Încearcă și obiectivele fixe
Obiectivele cu o focală fixă te obligă să te miști, să cauți, să încerci puncte de stație complet diferite. Așa că dacă nu ai posibilitatea să-ți cumperi unul, împrumută de la un prieten sau profită de serviciul nostru de închirieri (dacă ești client Silver sau Gold)!
Care este avantajul unui obiectiv fix? Datorită mobilității sporite vei înțelege mult mai bine perspectiva și te va ajuta foarte mult în a găsi și forma compoziții inedite.
Ține minte că oricâte setări i-ai face camerei și oricât de mult ai manipula imaginea, dacă fotografia ta este compusă greșit nu vei avea cum să îndrepți asta păcălind privitorul cu efecte fie din aparat fie din programele de procesare.
Poate că nici nu-ți dai seama că este compusă greșit. Ei bine, un obiectiv fix te va învăța în timp cum să diferențiezi o fotografie compusă bine de una compusă mai puțin bine.
Iată și recomandările noastre de obiective fixe:
- Pentru fotografia de stradă – 35mm f/2, 18mm f/2 (Fujifilm) și 24mm
- Pentru fotografia de portret – 50mm f/1.8 sau 50mm f/1.4 și 85mm f/1.8
#3 Înțelege modurile de focalziare
Este mult prea ușor și poate deveni un instrument al lenei, folosirea excesivă a autofocusului. Asta fără să menționez că până și autofocusul mai dă greș, pentru că nu-ți poate citi gândurile să focalizeze exact unde vrei tu.
Alocă-ți puțin timp să testezi modurile de focus ale aparatului tău. Învață cum să focalizezi și să recompui în așa fel încât subiectul de interes să rămână clar.
Un bun ajutor aici sunt obiectivele wide pentru că toate erorile de focalizare vor ieși mult mai mult în evidență arătându-ți unde greșești.
Învață să focusezi manual, să înțelegi ce vezi prin vizor și să acționezi în concordanță pentru a obține imagini clare și focalizate corect.
De asemenea, focusul manual este foarte util în lumină scăzută unde aparatele de obicei nu se descurcă foarte bine, iar autofocusul dezamăgește.
#4 Uită de apusuri și răsărituri – găsește alte subiecte interesante în orele de aur
Ai tot timpul din lume să fotografiezi apusuri și răsărituri. Încearcă măcar o singură dată să te plimbi prin oraș la apus sau chiar răsărit căutând alte subiecte, precum acei câțiva oameni prezenți, arhitectura, animalele etc. Asta ar trebui să fie o pastilă destul de bună pentru lenea în fotografie.
#5 Citește o carte și nu numai
Nu știi ce să fotografiezi? Ai rămas fără idei și chef, dar ai vrea totuși să ieși cât mai repede din acest blocaj? Caută inspirație și în alte locuri, în alte domenii. Citește mult și bine, despre fotografie în special, dar și despre alte lucruri. Astfel lenea în fotografie nu te va mai apăsa atât de tare.
Caută artiști să vezi ce fel de vizuni au ei, ce fac mai bine față de tine, unde ar putea să se îmbunătățească. Fă o mică analiză fiindcă sigur îți vor veni idei astfel.
#6. Diferența dintre post procesare și procesare excesivă
Lenea în fotografie te face să cauți cele mai comode căi de a repara sau realiza o fotografie. Este mult mai ușor să încerci să repari o fotografie în programele de procesare. Totuși, apropo de ceea ce am spus mai sus, o fotografie compusă greșit, va ramâne astfel indiferent de modificări (dacă faci din ea o pictură digitală sau un colaj, deja intram în alte discuții care nu-și au locul aici. Vom ajunge să facem un articol și pe tema asta, la un moment dat).
Trebuie să înțelegi că dacă nu faci picturi digitale, colaje sau fotografie fine-art, programele de procesare ar trebui folosite doar cât să te ajute să îmbunătățești anumite lucururi (intensitatea culorii, luminozitatea etc), nu să le înlocuiești, ascunzi ș.a.m.d. De ce? Pentru că se vede. Se vede foarte clar atunci când un fotograf a încercat prea mult să salveze o imagine ratată și nu se vede bine.
În loc să rămâi agățat de trecut, mai bine abandonezi imaginea și mai ieși la o nouă tură foto. Știm că exemplul de mai jos poate fi îndreptat ușor în Photoshop și alte aplicații pentru ca linia orizontului să fie dreaptă, dar te-ai scuti de un efort în plus, dacă te-ai strădui să o surprinzi așa din aparat.
De regulă facem multe greșeli de compoziție care nu pot fi reparate în programe, pe asta mizam cu exemplul.
Lenea este o problemă pentru mulți dintre noi și nu cred că există un fotograf care să nu rămână blocat în ea măcar pentru un scurt timp. Totuși este important să căutăm mereu modalități de a ne autodepăși, de a crea limite noi și a învăța lucruri.
Data viitoare când te mai lovește lenea în fotografie, gândește-te că trecând peste ea vei excela. Dar nu uita, nu trebuie să cazi nici în cealaltă extremă. Fiecare dintre noi are nevoie și de relaxare.
Te-ar mai putea interesa și următoarele articole:
8 comentarii
Dragut articol dar totusi partea cu 'Un bun ajutor aici sunt obiectivele wide pentru că toate erorile de focalizare vor ieși mult mai mult în evidență arătându-ți unde greșești.' Este destul de eronata. Cu cat este mai wide lentila cu atat erorile de focalizare sunt mai putin vizibile, deoarece plaja de focus se ingusteaza pentru fiecare valoare a diafragmei cu cat creste distanta focala. Focalizati de exemplu pe un obiect aflat la 5 metri, la o diafragma de 4.5, prima data cu un obiectiv wide (16mm) si apoi cu un tele (200mm), sa vedeti diferenta de 'latime' a zonei care intra in clar.
La un obiectiv ultrawide de 14mm cu o diafragma generoasa de f/8 sau f/10 se prinde aproape tot ce e in cadru in clar.
De acord, însă acesta era un sfat mai mult pentru cei care sunt novici într-ale fotografiei, în sensul în care, luând obiectivul ultrawide de 14mm cu diafragma de f/8 sau f/10 menționat de dumneavoastră drept exemplu, ca începător îți dai mai ușor seama dacă a focalizat corect, tocmai pentru că aproape întreg cadrul ar trebui să fie clar, dacă nu este, îți dai seama că există o problemă, eventual chiar atunci când te afli în locul în care faci fotografii, nu acasă când le descarci. Totuși, că muțlumim pentru feedback și vom încerca să ne exprimăm mai clar de acum, pentru a evita confuzii similare. 🙂
Hmm… Citind preambulul articolului, nu am ramas cu impresia ca sfaturile se adreseaza novicilor. Dimpotriva.
Nu toate, este adevarat. Dar incercam cumva sa le si combinam, nu sa oferim doar materiale separate pentru fiecare categorie, pentru ca au foarte multe nuante si nu putem prezice exact ce stie fiecare profesionist in parte sau fiecare incepator. In plus, cu totii mai uitam una, alta oricat de experimentati am fi.
Bune sfaturi, de luat in seama si de aplicat. Cateva amanunte in plus ar fi fost binevenite, eventual cu mai multe exemple.
Multumim de feedback! Ne poti spune si ce ai fi preferat tu sa regasesti? Poate chiar vom scrie 🙂
Auzi, da' eu fac toate lucrurile astea si totusi nu reusesc sa fotografiez, adica mi-e lene sa fac asta. citesc articole despre istoria artei si a fotografiei aproape zilnic, am wide-uri, am tot ce-mi trebe, nu fotografiezi rasaritul si stiu sa incadrez corect etc. … da' totusi nu fac poze. Ce-mi recomanzi? 😛
Iti recomandam sa ne vizitezi we missssssssss u.