7 Sfaturi despre fotografia de stradă pentru începători
Când organizezi evenimente, timpul parcă „trece în rafală”. Pe 19 August s-au aniversat 175 de ani de fotografie .
A fost o seară frumoasă de vară, în care fotografi dragi mie și comunității (Andreea Retinschi, Mirela Momanu, Aurel Rapa, Mihai Ștețcu, Vlad Eftenie, Andrei Bîrsan și George Nicolae) au împărtășit din cunoștințele lor și au cutreierat orașul alături de zeci de entuziaști.
M-am plimbat și eu alături de ei și pot spune că a fost o experiență inedită! Am învățat lucruri utile de la fiecare și m-am gândit ca astăzi să împărtășesc cu voi fotografiile și câteva idei.
Ce este fotografia de stradă?
O provocare! Așa cum spune foarte frumos Vlad Eftenie „nu este suficient să fii pe stradă ca să faci fotografie de stradă”.
Așa că, dragă pasionatule de plimbări și aparate foto, mai jos găsești o listă cu ce ar trebui să ai în vedere înainte de a trece pragul casei tale și păși pe asfalt.
#1 Cel mai bun aparat e cel pe care îl ai la tine!
Nu te lăsa copleșit de un moment inedit pe lângă care treci! Faptul că nu ai aparatul de fotografiat la tine nu înseamnă ca nu poți surprinde un moment spontan sau lucruri imprevizibile. În fotografia de stradă, dincolo de setări stau emoția și unicitatea unei clipe. Așa că fotografiază cu ce ai la tine, chiar dacă asta înseamnă un telefon mobil.
De exemplu, cele două fotografii de mai sus, au fost realizate cu un HTC Desire Eye.
#2 Fii curios!
Așa cum de dimineață ne facem exercițiile de înviorare, la fel trebuie să ne antrenăm și ochiul. Fotografia ne ajută să observăm lucruri din jurul nostru pe care alții nu le văd. Viața este un spectacol pe lângă care este păcat să trecem nepăsători.
#3 Dacă ieși la pozat planifică-ți traseul de acasă!
Traseul făcut de mine a fost Gara de Nord – Pasajul Basarab.
Este bine să stabilești de acasă locul unde vrei să mergi la fotografiat. Cunoașterea locației o să te ajute să vizualizezi fotografiile pe care vrei să le obții și să îți pregătești trusa foto.
În fotografia de stradă sunt recomandate obiectivele wide. Un unghi de cuprindere mai larg te ajută să surprinzi mai bine atmosfera și elementele conexe din jur care contribuie la povestea ta. Fiind mai mici ca dimensiune, obiectivele wide par mai puțin amenințătoare pentru trecători și în plus nu trebuie să le orientezi direct către subiect pentru a-l prinde în cadru.
Cu toate argumentele de mai sus, de aparatul meu (Canon EOS 600D) a atârnat un mândru obiectiv de 85 mm.
Mi-am dorit să surprind mimica, emoția și stările unui călător așa că am renunțat la beneficiile unui wide de 35 de mm pe care aș fi putut să îl împrumut.
La finalul zilei, este o decizie personală pe care avem dreptul să o luăm din dorința de a ne apropia cât mai mult de cadrele pe care le visăm. Important este să decidem în cunoștință de cauză. Să știm ce câștigăm și ce pierdem cu fiecare obiectiv foto în parte.
#4 Zâmbește și cere permisiunea
În cazul în care vezi un subiect interesant în apropiere, pe care ți-ai dori să îl fotografiezi, în loc să te ascunzi și să te chinui să obții un cadru, mai bine zâmbește și cere permisiunea. O să fi surprins de reacția oamenilor atunci când sunt consultați și simt că își pot da acordul. Vei fi și tu la rândul tău mai relaxat și vei putea obține cadre mai bune. Cu atât mai mult dacă este vorba de copii, cere înainte permisiunea părintilor și ulterior o adresă de e-mail. Fotografia o poți trimite în semn de recunoștință pentru momentul oferit.
Evită să fotografiezi oameni ai străzii sau cu dizabilități, aflați în momente greu de privit. Chiar dacă pot fi imagini controversate, nu este moral să exploatăm acest tip de subiecte pentru a ne hrăni ego-ul de fotografi.
#5 Încearcă mereu să spui o poveste
Fotografia de stradă trebuie să transmită, înainte de orice, emoție! Încearcă să anticipezi momentele pentru a le putea surprinde cu aparatul foto. În caz contrar o să fie puțin mai complicat, sau vor fi mai rare situațiile în care vei fi la locul potrivit, în momentul potrivit.
Pune-ți aparatul la ochi și așteaptă!
#6 Renunță la modul Manual
În cazul în care ești la început la fel ca și mine, nu încerca să folosești modul M al aparatului atunci când ieși să faci fotografie de stradă. Momentele nu stau pe loc, decât în fotografii. Este posibil ca în timpul în care tu îți setezi diafragma sau timpul de expunere să pierzi o revedere, o îmbrațișare sau un tren.
Alege prioritatea de diafragmă sau timpul de expunere și stai la pândă.
„De cele mai multe ori fotografiile îşi aleg fotograful. Fotograful trebuie doar să le vadă.” (Aurel Rapa)
#7 Ieși însoțit
Cel puțin la început, cu siguranță te vei simți stingher să fotografiezi de unul singur „oameni și locuri”. Lucrurile se schimbă dacă ieși însoțit de alți pasionați. Vei prinde curaj și vei surprinde mai multe subiecte interesante, având cu tine și alte perechi de ochi curioși.
Fotografia de stradă este o lecție deschisă pentru toți cei care o practică. Fiecare plimbare o să îți aducă, dacă ești atent, o învățătură. Fii pregătit să te încarci emoțional cu bucurie, nostalgie, tristețe și lecții de viață. Învață și împărtășește cu cei din jur!
Vrei să citești mai multe despre fotografia de stradă? Aruncă un ochi peste articolele de mai jos:
- Compoziții de stradă bazate pe linii și diagonale
- Aventuri pe stradă cu Sony Cyber Shot RX 100 II (I)
- Aventuri pe stradă cu Sony Cyber Shot RX 100 II (II)
- Lumina în fotografia de stradă
- Fotografia de stradă: Tips & Tricks pentru srprinderea umbrelor
- Echipamentul în fotografia de stradă – ce alegem?
- Fotografia de stradă contemporană
- 6 Elemente de compoziție în fotografia de stradă
Etichetă:emotie, fotografia alb negru, fotografia de strada, incepatori, poveste, sfaturi
3 comentarii
Copy – Paste la acest articol. http://digital-photography-school.com/10-tips-for-the-aspiring-street-photographer/
Salut Lucian,
Exista multe articole despre fotografia de strada, cu siguranta! Cel pe care l-ai postat, din pacate nu il stiam, dar este foarte bun asa ca multumim ca ai impartasit cu noi!
Ideile enumerate de mine aici sunt cateva reguli de baza care se adreseaza incepatorilor. Intr-adevar unele sunt asemanatoare, dar asta pentru ca sunt reguli de bun simt, pe care cred ca le mai putem gasi in multe locuri.
Chiar mi-as dori sa lasati in comentarii articole pe care le considerati utile despre acest subiect pentru ca lista este lunga si subiectul este unul vast.
Cu totii ne inspiram din experientele traite, oameni si situatii de care ne lovim de-a lungul vietii.
Pe acest principiu, las si eu un link cu un material care cu adevarat m-a inspirat, sper sa faca acelasi lucru si pentru voi 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=j8KxC1fdaSE
Eu personal dupa 3 ani de experienta in domeniul fotografiei de strada conider si recomand ca nu trebuie sa lipseasca din trusa foto un tele. ex. 70-200mm. Avem nevoie de el pentru ca in fotografia de strada de multe ori nu ne putem apropia de subiect, sau îl observam de la distanta si pana a ne apropiem acesta dispare pe neasteptate. Un wide este necesar, dar in cazuri mai rare gasim ceva unde este nevoie sa cupridem mai mult, de un cadru larg. Un 50 mm. este obligatoriu. Sa nu uitam ca cel mai mare fotograf profesionist din toate timpurile in fotografia de strada, marele Henric Cartier Breasson toata viata lui a folosit un 50 mm. Lumina buna