8 accesorii foto recomandate
O data ce v-ați decis să faceți pasul în lumea DSLR-urilor trebuie să fiți conștienți că intrați pe un drum unde achizițiile s-ar putea să nu se oprească prea curând, iar accesoriile necesare și dorite este posibil să fie din ce în ce mai multe și mai diversificate.
Însă orice utilizator nou în aceasta lume trebuie să fie conștient că anumite accesorii sunt de nelispit din trusa unui fotograf, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur că veți fi pregătit oricând pentru a fotografia. În următoarele rânduri vom discuta despre astfel de accesorii și de ce ele sunt de nelipsit din trusa noastră.
1. Cardul de memorie
Majoritatea aparatelor DSLR nu vin în pachet cu cardul de memorie care este absolut necesar pentru a fotografia. Aceste aparate nu au memorie interna și chiar daca ar avea aceasta ar fi mult prea mica, ea fiind dedicata strict pentru testări. Cardurile sunt de multe feluri și fiecărui aparat i se pretează un anume timp de card.
Din punct de vedere al capacității depinde foarte mult de rezoluția fiecărui aparat, iar cum majoritatea au acum peste 12mpx fișierele sunt din ce în ce mai mari. Trebuie luat în calcul și ideea că la un moment dat, preferabil cât mai curând, se vă folosi și funcția RAW, iar fișierele vor deveni și mai mari. Astfel se recomandă un minim de 8gb pentru a avea asigurat o medie de aproximativ 300 de fotografii RAW și aprox 6-700 JPEG.
De asemenea un alt lucru foarte important de luat în calcul este că multe din aparatele DSLR, chiar și cele entry-level, au acum funcția de filmare Full HD, care este din ce în ce mai utilizata. În cazul în care aparatul vă fi folosit și pentru a se filma, cardul trebuie să aibă o capacitate mai mare. Pentru a avea asigurate aceleași 300 de cadre RAW dar și 30min de filmare Full HD este necesar un card de 16gb.
Un alt criteriu după care trebuie să ne orientam la cardurile de memorie este viteza de scriere a acestora. În ciuda faptului că aceste aparate entry-level nu au o viteza mare de fotografiere continua (aprox. 3 cadre pe secunda), totuși daca se fotografiază RAW în rafala este posibil să fie necesar un card cu o viteza mai mare de scriere. De asemenea pentru funcția de filmare Full HD este necesara o viteza de 30mb/s. Această viteză se găsește în descrierea fiecărui card și este recomandat să fie verificata înaintea alegerii unuia.
2. Cardul de memorie de rezerva
Că orice consumabil, nu se știe niciodată când puteți rămâne în până. Sunt mai multe scenarii în care un card de memorie de rezerva vă poate salva. Unul ar fi când nu estimați exact cât veți fotografia și realizați destul de târziu că cel care îl aveți nu vă fi de ajuns. De asemenea este cazul, destul de rar întâlnit la memoriile flash, că acesta să se defecteze și să vă treziți în mijlocul unui eveniment sau concediu fără o memorie de rezerva. Un alt scenariu, destul de des întâlnit din cazul neatenției, este cel în care ștergeți din greșeală fotografiile de pe cardul utilizat, iar pentru a avea vreo șansă să recuperați ce ați pierdut este absolut necesar că acel card să nu mai fie folosit în continuare.
3. Bateria de rezerva
Din aceeași poveste despre accesorii din care nu strica să avem mai multe bucăți, o baterie de rezerva este de nelipsit din trusa oricărui fotograf. Fie că sunteți într-un concediu sau la un eveniment, niciodată nu puteți estima exact cate fotografii veți face până veți ajuge să reîncarcați. În plus în anumite condiții meteorologice, un acumulator se poate descarcă mult mai repede, astfel dandu-vă peste cap orice estimare.
4. Filtru de protecție
Pentru fiecare obiectiv din trusa de fotografiat este recomandat să fie prezent și un filtru de protecție pentru a evita, în cazul unor accidente, să fie afectata lentila obiectivului. Un astfel de filtru de protecție (cel mai des utilizat în acest scop fiind filtrul UV) reprezintă o investiție foarte mica (intre 40-100ron în funcție de diametru) comparativ cu reparația / schimbarea lentilei frontale în cazul unui accident. De asemenea curățarea repetată a lentilei frontale duce la îndepărtarea unor tratamente aplicate pe aceasta, iar utilizarea unui filtru de protecție poate preveni acest lucru.
5. Geanta sau rucsac pentru transport
Aparatele entry-level, dar nu numai, sunt construite la exterior din plastic, care nu este cel mai rezistent în cazul unor lovituri sau căzături. De asemenea fiind vorba la obiective de un sistem de lentile calibrat, șocurile mari nu sunt bine venite. De aceea aparatul este bine să fie transportat într-o geanta sau rucsac special pentru aparatura foto.
E bine că înainte să achiziționați o geantă sau rucsac să vă gândiți în perspectiva, daca plănuiți să achiziționați pe viitor și alte obiective, un bliț sau alte accesorii. În cazul acesta, care este de altfel foarte probabil, este bine să achiziționați o geanta mai mare în care să mai încapă încă un obiectiv + un bliț eventual.De asemenea, trebuiesc luate în calcul și perifericele aparatului – încărcătorul, cablurile, bateria de rezerva și eventual alte gadgeturi care știți că le transportați frecvent (laptop, tableta). Dacă totuși doriți să rămâneți compact, puteți alege un simplu toc în care să încapă strict aparatul și un obiectiv + bateria și cardul de rezerva.
6. Kit de curățare
Că orice alt aparat electronic, și mai ales la aceste aparate ce conțin multe mecanisme sensibile, lentile și oglinzi, o curățare periodica a lentilelor și a sistemului de vizare din aparat este recomandata pentru o utilizare în parametri. Aceste proceduri de curățare sunt foarte simple și prin achiziționarea unui kit de curățare exterioara aveți comoditatea de a putea face aceste proceduri oricând, scutind mult timp pierdut cu aparatul în service, printr-o investiție mult mai mica, aproximativ 60 ron.
Totuși pentru o curățare a senzorului este recomandata trimiterea în service a aparatului, procedura fiind mai complicata și ustensilele fiind că preț asemănătoare cu echivalentul unei proceduri în service. Kitul recomandat este unul complet ce conține pompa de suflat aerul, microfibra, perie de praf, bețișoare pentru zone înguste și soluție optica de calitate.
7. Folie de protecție
Că și filtrul de protecție pentru obiectiv, ecranul aparatului merita și el o protecție împotrivă zgârieturilor și loviturilor. În plus aplicarea unei astfel de protecții de la început, vă fi un avantaj în viitor în cazul în care se vă dori să se vândă aparatul pe piață SH. Că opțiuni puteți alege folii de protecție care sunt ceva mai ieftine, dar nu neapărat foarte durabile în timp, sau geamuri de protecție care în ciuda faptului că sunt ceva mai scumpe acestea oferă o transmisie mai buna a luminii, elimina reflexiile, oferă o protecție mai mare ecranului și sunt mult mai rezistente în timp.
8. Trepied
Un trepied este deseori un accesoriu care se dorește încă de la începutul achiziționării unui DSLR. Posibilitatea utilizării timpilor de expunere prelungiți, limitați la aparatele compacte, este deseori unul din motivele achiziționării unui DSLR iar pentru utilizarea acestora un trepied este de nelipsit. Acesta trebuie să fie raportat că și dimensiuni la greutatea aparatului utilizat, pentru a evita accidentele.
Un articol de Bogdan Zop, consultant F64.
Poate te-ar mai interesa și următoarele articole:
Suntem curioși, tu ce accesorii iei mereu cu tine? Lasă-ne un comentariu!
11 comentarii
Sesizez o tenta pro-consumista in acest articol si putin derutanta pentru un incepator. Am dslr de aproximativ 3 ani si nu am avut niciodata nevoie de folie de protectie pentru ecran sau filtru UV de protectie (am filtru de polarizare si il folosesc in scopul in care a fost creat). In plus nu sunt de acord cu marimea (gigantica) a cardurilor. Este chiar inutil, ba chiar costisitor, pentru ca, cardurile de mare viteza si capacitate sunt destul de scumpe, si un incepator cred ca s-ar descuraja mai mult daca vede ca trebuie sa mai scoata ceva bani din buzunar. Consider ca un card de 8 GB (daca tot a avansat tehnologia) este suficient, trebuie lucrat la economie (sau stapanire, mai bine zis) adica trebuie gandite cadrele, nu doar shoot-shoot-shoot. Evident daca vorbim despre fotografi de nunti/evenimente, normal ca trebuie multe cadre, dar aici nu mai vorbim de entry-level, ci un nivel superior, unde oricum sunt bani. Este bine si un card de rezerva, dar nu ii musai, avand in vedere faptul ca memoriile de genul se defecteaza foarte rar. Cu bateriile de rezerva, doar daca stii sigur ca mergi undeva unde chiar nu ai posibilitatea de a-ti reincarca bateria. O spun din proprie experienta, deoarece oricand am fost (chiar pe munte) nu am avut nevoie de mai mult de jumatate din baterie (asta cu tot cu uitat din cand in cand la poze pe ecranul camerei, lucru ce se poate evita, astfel salvand baterie).
Sper sa nu se inteleaga gresit ce am scris eu aici, doar vreau sa ajut lumea, sa nu fie si mai bagati in ceata, pentru ca de obicei incepatorii sunt foarte derutati.
Multumesc si o zi buna!
Sesizez o tenta pro-consumista in acest articol si putin derutanta pentru un incepator. Am dslr de aproximativ 3 ani si nu am avut niciodata nevoie de folie de protectie pentru ecran sau filtru UV de protectie (am filtru de polarizare si il folosesc in scopul in care a fost creat). In plus nu sunt de acord cu marimea (gigantica) a cardurilor. Este chiar inutil, ba chiar costisitor, pentru ca, cardurile de mare viteza si capacitate sunt destul de scumpe, si un incepator cred ca s-ar descuraja mai mult daca vede ca trebuie sa mai scoata ceva bani din buzunar. Consider ca un card de 8 GB (daca tot a avansat tehnologia) este suficient, trebuie lucrat la economie (sau stapanire, mai bine zis) adica trebuie gandite cadrele, nu doar shoot-shoot-shoot. Evident daca vorbim despre fotografi de nunti/evenimente, normal ca trebuie multe cadre, dar aici nu mai vorbim de entry-level, ci un nivel superior, unde oricum sunt bani. Este bine si un card de rezerva, dar nu ii musai, avand in vedere faptul ca memoriile de genul se defecteaza foarte rar. Cu bateriile de rezerva, doar daca stii sigur ca mergi undeva unde chiar nu ai posibilitatea de a-ti reincarca bateria. O spun din proprie experienta, deoarece oricand am fost (chiar pe munte) nu am avut nevoie de mai mult de jumatate din baterie (asta cu tot cu uitat din cand in cand la poze pe ecranul camerei, lucru ce se poate evita, astfel salvand baterie).
Salutare
Cat despre cardul de memorie aceeasi recomandare am avut-o si eu pentru fotografii si anume 8gb, insa eu am luat in calcul posibilitatea de a se si filma cu acel dslr, lucru care se intampla din ce in ce mai des, iar pentru a pastra acelasi numar de cadre, dar si macar 30 de minute de video un 16gb este necesar, fie ca este in 2 de 8gb (astfel se rezolva si problema de card de rezerva), fie unul de 16gb.
Filtru de protectie este absolut necesar. Poate dumneavoastra sunteti foarte grijului si va admir pentru acest lucru. Insa noi in cadrul magazinului am intalnit foarte multe cazuri de obiective scapate si salvate datorita faptului ca filtrul a preluat o mare parte din forta cazaturii. In magazinul vechi de altfel, pentru cine poate a sesizat in trecut, era in camera aparatelor vreo 5 filtre ramase amintiri de la acesti clienti care le scapasera.
Folia intr-adevar nu este musai dar cum am precizat, un ecran fara zgarieturi va da un plus atunci cand aparatul poate va pleca la un alt utilizator.
Multumesc
Bogdan Zop
Am card de 8GB, si mi se pare insuficient pentru camera mea de 16Mpix. Cu cardul gol si camera setata pe mod 'RAW', contorul de carde disponibile arata in jur de 200 de cadre posibile. Daca mai activez si procesare JPEG in camera, deja nu mai ramane loc decat de aproximativ 150 cadre. Ce sa zic… e ceva, dar nu de ajuns pentru cei care nu-si mai dezlipesc din mana camera.
Adevarat ce zice Andrei, asa am luat si eu un EOS 60D, grip, un carc Sandisk 30 mbps class10 si am unul de 8, acelasi card, rezerva. Am luat si grip, am zis sa mai iau un acumulator original, sa am o pereche de originali, si doi Replace, fara sa realizez ca mi-au dat si la grip cadou inca doi. Cu un set fac 1200-1300 de cadre, uitandu-ma in display cu prietenii la toate pozele etc, cu alte cuvinte fara economie, doi acumulatori ii am sigilati, asa cum au venit (doi Replace), ii tin deoarece nu stiu cand mai investesc in alt body, prefer sa-i schimb obturatorul si sa-l pastrez. Geanta rezistenta e buna, filtrul UV e o porcarie, efectul sau se vede pe munte la altitudine mare, in rest un ciob de 100-130 lei pe un obiectiv de 2000+ strica optica. N-am avut probleme sa zgarai vreun obiectiv pana acum, sau vreun display. Sa pun o tampenie de folie pe minunatul display al lui 60D ar fi pacat. Accidente se tot intampla, de obicei din vina utilizatorului care nu lucreaza corespunzator. Acum mi-am luat un kit clean pentru senzor, locuiesc intr-o zona cu mult praf de carbune (langa o cariera SNLO, actualmente CO), ochiometrul meu a vazut ceva praf, pompita de aer iar e buna, in rest…lucrul cu atentie sporita ca in orice alt domeniu. Praf in obiective oricum va intra, dupa 2-3 ani le trimiteti si voi la curatat (desigur, nu un obiectiv kit de 3-400 lei, nu merita.). O fotografie trebuie gandita, am si eu obiceiul sa trag multe la evenimentele pe unde sunt invitat, dar nu-s profesionist sa fac profit din asta, intre prieteni mai gasesti un card daca e ceva, mai gasesti o microfibra de la ochelarii cuiva, etc, daca uitati sa luati toate maruntisurile de la inceput nu e nicio problema. Luati minimul necesar si vedeti in timp ce mai doriti sau ce mai aveti nevoie. Numai bine! Spor la fotografiat!
Ba eu cred ca baiatul asta Bogdan Zop are dreptate, decat sa te stapanesti din a face poze mai bine mai dai 40 de lei pe inca un card de 8 Gb (pe langa primul pe care trebuie neaparat sa il ai) si tragi linistit, eu recent am umplut 2 de 8 gb intr-o zi si am inceput sa am regrete ca nu il aveam si pe al treilea. Cat despre defectiuni ale cardului, ele apar, destul de rar dar apar (eu am patit) si foarte bine ca aveam pe al doilea.
O scurta descriere la acest comentariu da,intradevar ai nevoie de multe accesorii si sunt scumpe.Spun asta pentru ca traim din pacate in Romania,o tara saraca cu un venit foarte mic.Daca vrei sa-ti umplii geanta cu un dslr si 2-4 obiective cel putin de calitate medie sau superioara si doresti sa calci pragul magazinului f 64,trebuie sa faci credit la banca asa pe 10 ani doar!Putini sunt cei care-si permit fara sa faca acest lucru.Nu este un mod,dar este o realitate si ne facem ca nu o vedem.Da accesoriile specificate de cei de la f64 sunt necesare,card de memorie de rezerva,trepied,filtre uv,polarizare,filtre cokin ND,pentru timpi de expunere lungi,acumulatori de rezerva,rucsac,cititor de carduri,etc.sunt necesare aceste accesorii pentru cine doreste sa numai faca poze si sa treaca la fotografii serioase.
DSLR entry level+fotograf amator+accesorii = cheltuiala (ROI = aproape… zero). DSLR pro+fotograf profesionist+accesorii = investitie (ROI = pe masura). Pe langa cele enumerate in articol recomand cu caldura fie a) un Card Avantaj (sau echivalentul de la Reiffeisen/Cetelem/BCR) fie b) AMEX black (echivalent = nu prea), pentru lungul drum al fotografului amator catre cel profesionist / profesionist isteric. Cheers! 🙂
Lipseste din articol un element important: blitzul.
Sunt total de acord cu acest articol. Fiind un articol destinat celor care fac primul pas in lumea Dslr recomandarile sunt de bun simt si nu presupun un buget mare. Sa fim seriosi, un card de memorie clasa 10 de 16 Gb ajunge la un 60 de lei, iar unul de 32 tot clasa 10 se gaseste si la 110 lei. Sincer prima oara am achizitionat unul de 16 gandindu-ma ca imi va fi de ajuns, dar cu timpul incepand sa si filmez cu aparatul si optand pentru a fotografia in modalitate Raw + Jpeg am fost nevoit sa achizitionez un card de 32 pastrand acela de 16 pentru filmat sau backup. Geanta sau rucsac mi se par de baza pentru a putea transporta in siguranta aparatul si accesorile. In ceea ce priveste folie de siguranta nici eu la inceput nu prea eram de acord, avand in vedere ca la 600D ecranul culiseaza si este oarecum ferit si m-am gandit ca nu am cum sa-l zgarii. Cu stupoarea mea dupa cateva zile de folosire am observat cateva zgarieturi fine pe ecran cea ce m-a convins sa fac o investitie de 30 de lei si sa pun in sfarsit aceasta folie de protecie, intr-adevar ecranul nu se vede la fel de bine, dar prefer sa-l pastrez in stare buna si integra ca oricum la poze ma uit pe calculator/suport fotografic.
La baterie de back-up nu stiu daca chiar se merita, pana acum nu a fost cazul, am folosit aparatul la serbarea fiicei mele, am tras 1200 de cadre si bateria nu dadea niciun semn de epuizare. Kitul de curatare in schimb din punctul meu de vedere este obligatoriu, e o investitie de circa 65 de lei (kit complet) si chiar isi face treaba, in orice caz obisnuiesc sa curat aparatul saptamanal chiar daca nu il folosesc, si chiar daca totul este pastrat bine si ferit de praf. Si trepiedul este o achizitie destul de necesara, chiar daca nu va veti da seama de la inceput cu timpul va veti regasi in situatii in care veti avea nevoie de el; deja la un timp de expunere de 1 secunda iti cam trebuie mana ferma sa obtii poze nemiscate. Eu personal am achizitionat un mini trepied (35 lei) si urmeaza sa achizitionez unul normal ( 200 lei) forarte curand. In schimb nu stiu daca as achizitiona un filtru Uv de protectie, deoarece investitia este una destul de mica implicit ma gandesc ca nu e si una calitativa riscand sa "stric" pozele. As adauga in lista de achizitii un parasolar, cu 20-30 de lei gasesti unul de buget low care isi face treaba. Eu am mai achizitionat si o telecomanda pe care o folosesc destul de des in combinatie cu trepiedul. In rest ce sa zic…felicitari echipei F64, inca un articol reusit. Sunt foarte impresionat de calitatea serviciilor oferite si de atentia oferita clientului, lucrul foarte rar intalnit in aceasta tara. S-o tineti tot asa!!
Preţuri?