Berea trece, halbele raman
- Postat de fabianbalint
- Categorii Becuri si lampi, FOTO, Lampi lumina continua, Modificatori de lumina, Tutoriale
- Data 21 iunie 2012
- Comentarii 9 comentarii
Bunicul meu obisnuia sa spuna: “Berea te face sa te simti asa cum ar trebui sa te simti fara sa o bei”. Mereu imi aduc aminte de vorba asta cand ii vad halba in dulapul din bucatarie. O iau de pe raft si imi plimb degetele peste ciobiturile si zgarieturile adunate in atatia ani. Fiecare imi spune cate o poveste: aici s-au casatorit ai tai, aici te-ai nascut tu, aici a baut aldamasul dupa iapa cea alba, aici, unde-i asta mai adanca, s-a suparat bunica-ta cand l-a gasit dormind in fan in timp ce vaca zbiera de foame in grajd.
Astazi este atat de cald incat mi s-a facut un dor nebun dupa zapada de asta iarna. O briza racoroasa iese din frigider impreuna cu berea tamaduitoare, iar in halba bunicului iarna incepe sa curga in valuri spumoase. In timp ce astept sa se aseze spuma ma uit cum se formeaza broboanele de condens pe sticla aburita. O ridic cu grija si inainte sa iau prima inghititura arunc un ochi prin ea la caldura infernala de afara. Lucirile aurii imi aduc aminte de zilele de vara la fan. Bunicul sprijinit in coada coasei la capatul brazdei bea cu sete apa adusa de mine de la izvor. Beau impreuna cu el si el bea impreuna cu mine.
Imi sterg cu mana spuma din mustata si ma apuc de lucru. Spal halba cu detergent de vase, o clatesc bine si o usuc cu prosoape de hartie. O asez intr-o cutie de carton si o pulverizez generos cu dulling spray, apoi o stropesc cu efect de roua. Daca nu il gasesti la f64, il poti inlocui cu sirop de porumb dulce, sau glicerina. Poate fi pulverizata si apa, dar are tendinta sa curga si desigur se evapora mult mai repede.
In fotografia culinara de multe ori se folosesc inlocuitori in locul bauturilor adevarate, pentru a avea control asupra culorii si transparentei, insa in cazul bauturilor acidulate lichidul original produce poate cele mai bune rezultate. Recipientul trebuie insa deschis si continutul turnat in pahar la final, cand scena este pregatita. Bauturile la pet de doi litri nu sunt recomandabile, chiar daca sunt mai ieftine. Odata desfacute vor pierde rapid bioxidul de carbon si implicit si abilitatea de a face bule sau spuma.
Berea nu este toata la fel, unele sortimente cum ar fi Guinness, formeaza o spuma mai densa si isi pastreaza coroana un timp mai indelungat. Pot fi folosite diverse trucuri pentru prelungirea timpului de dezintegrare a spumei, cum ar fi bomboanele Mentos, sau stabilizatorii alimentari, exista chiar si metode de a creea spuma falsa. Eu prefer sa folosesc bere de calitate, cu spuma densa, stabila. Lichidul trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a nu creea condens pe suprafata recipientului.
Mi-am zis ca e bun un fundalul negru pentru ca vine cu un neajuns, berea ii va imprumuta culoarea, asa cum se vede in fotografia de mai jos. Insa voi avea prilejul sa ma dau mare cu ce am invatat si eu de la altii.
Fara discutie si berea bruna are meritele ei, insa voi aprinde lichidul magic cu ajutorul unui cartonas alb de dimensiunile halbei, asezat in spatele ei si luminat separat de un blit cu reflector si voleti.
Spuma si halba sunt luminate din partea stanga de un blit Elinchrom D lite it 4 cu softbox de 66cm si din partea dreapta de un panou reflector alb.
Halba este asezata pe marginea din spate a blatului din sticla neagra, iar cartonasul alb este prins in spatele ei de o clema Manfrotto Spring Clamp 175. Clema este prinsa in varful unui brat articulat Manfrotto 196 AB 2, asezat pe un Manfrotto Backlite stand. Un alt blit Elinchrom D lite it 4, cu reflector de 21″ si voleti, lumineaza cartonasul, de deasupra mesei de pe un Manfrotto Light Boom 085BS.
Torn bere pana la jumatatea halbei cu o palnie, las spuma sa se aseze, timp in care verific compozitia cu un cadru de test. Apoi torn si restul de la inaltime pentru a scoate la suprafata spuma din adancurile halbei.
Lucirile aurii imi aduc aminte de serile de vara la pescuit pe malul Dambovitei.
– Nepoate ia-ti ceva de baut si fa-te incoa!
– Acu’, acu’, mai am ceva de facut p-acasa si vin …
Fotografiile de mai jos le-am facut pentru a le raspunde celor care m-au intrebat ce material am folosit pentru a obtine reflexia. Este vorba despre o bucata de sticla transparenta de aproximativ 4mm pe care am vopsit-o cu negru mat pe una din fete.
Etichetă:Elinchrom, fotografie bauturi, fotografie culinara
Alte recomandări pentru tine

Review Olympus M.Zuiko Digital 25mm

Nikon D750 – impresii și povești în fotografii

9 comentarii
Excelent! Pe caldura asta….
Multumim.
Bun articol ! l-am citit cu placere si am mai invatat ceva.
Dl Stefan Popescu, MEREU SURPRINZATOR ! MULTZUMIRI… Am mai invatzat ceva…
Va rog spuneti-mi cum se procedeaza sa imi iasa si mie reflexia ca in poza dvs . Am un geam de sticla cu o coala neagra sub. dar nu imi iese chiar asa . Din ce unghi trebuie fotografiat ??
Buna ziua, am atasat articolului inca doua fotografii cu bucata din sticla pe care am asezat halba. Cubul l-am folosit doar pentru a fotografia sticla si nu are niciun rol in schema de lumini folosita pentru acest articol. Sticla este absolut normala, transparenta si are aproximativ 4mm grosime. Una dintre fete am vopsit-o cu vopsea neagra mata.
Bun si pentru a fotografia un smoothie 😉
Foarte bun acest tutorial! chiar am avut ceva de invatat din el, plus o bere rece.
Mi s-a facut pofta de bere doar uitandu-ma la poze. Foarte reusite!