Cum citim histograma?
Histograma este un grafic care ne ajută la evaluarea expunerii, arătându-ne cel puțin două aspecte importante. În primul rând, observăm că există „coloane” (distribuiri de elemente) la extremitățile graficului, corespunzătoare nivelului 0 (negru profund) și 255 (albul „ars”).
În al doilea rând, graficul ne arată valorile medii de luminozitate.
Valorile de luminozitate (tonurile) sunt dispuse de la cele mai întunecate (stânga-0) la cele mai luminoase (dreapta-255), iar axa verticală ne arată cât dintr-o imagine se află la un anumit nivel de luminozitate. Practic pe orizontală vei avea afișată intensitatea luminozității, iar pe verticală cantitatea.
Histograma ideală se întinde în mod armonios din zona umbrelor (stânga) până în zona luminoasă (dreapta). Histograma ideală nu va avea nici „goluri” prea mari, dar neapărat va avea elemente distribuite și la capetele graficului.
Unele aparate foto permit afișarea histogramelor și pe culorile de bază: roșu, verde, albastru (RGB).
Histograma unei fotografii subexpuse
Dacă într-o imagine luminozitatea este scăzută, ea va fi subexpusă. Histograma se va aglomera spre stânga, iar subiectele albe vor fi redate prin tonuri de gri și de asemenea nu vom avea detalii în zonele de umbre.
Histograma unei fotografii supraexpuse
Într-o imagine supraexpusă vor predomina tonurile de alb și cele luminoase. Graficul se va aglomera spre dreapta, iar imaginea nu va cuprinde zone cu adevărat negre. Detaliile din zonele luminoase vor lipsi, apărând așa-numitele „zone arse”.
**High Key și Low Key
High Key se referă la o tehnică fotografică în care majoritatea suprafețelor au tonuri albe sau gri deschis și cu suprafețe foarte reduse de negru. Pe histogramă, vor exista pixeli de la negru absolut (0) până la alb pur (255), dar majoritatea se vor grupa în partea dreapta (a luminilor). Pentru a realiza fotografii high key, obiectele trebuie să fie bine și uniform iluminate. Imaginile high key conferă, în general, o notă pozitivă. De obicei tehnica este folosită când fotografiem copii, flori sau alte subiecte, cumva feminine prin natura lor.
Low Key se referă la o tehnică fotografică în care majoritatea suprafețelor au tonuri negre sau gri închis, cu suprafețe foarte reduse de alb. Acest lucru va fi prezent și pe histogramă, unde vor exista pixeli de la negru absolut (0) până la alb pur (255), dar majoritatea se vor grupa în partea stângă (a umbrelor). Imaginile low key conferă în general o notă dramatică.
Află mai multe definiții și explicații în Dicționarul ilustrat de termeni fotografici.