Cum sa creezi Bokeh, in Photoshop
Te-ai intrebat vreodata cum reusesc fotografii profesionisti sa creeze acele cercuri in fundalul imaginilor lor? Acele cerculete fine, defocusate se numesc bokeh si se pot face din Photoshop, folosindu-te de filtrul Field Blur, pentru a scoate subiectul in evidenta.
Iata 6 pasi simpli pentru a obtine bokeh-ul dorit in Photoshop:
#1 Alege imaginea potrivita
Pentru un bokeh cat mai reusit, recomandam una cu un fundal intunecat si multiple surse de lumina, precum cea de mai jos.
#2 Creeaza un layer duplicat
Deschide imaginea in Photoshop si salveaza o alta copie de backup. Apoi, fa un layer duplicat ca sa poti vedea clar diferentele dintre fotografia originala si celelalte versiuni. De asemenea, lucrul pe layere intotdeauna te ajuta, pentru ca in loc sa fi nevoit (in caz ca gresesti ceva) sa iei lucrurile de la inceput, poti doar sa modifici layer-ul respectiv si poti sa faci si alte modificari fotografiei, mai tarziu.
Cum sa faci un layer duplicat
- Click dreapta pe Background Layer.
- Selecteaza Duplicate Layer.
- Redenumeste layer-ul duplicat (ca sa il poti diferentia de imaginea originala).
- Click OK.
#3 Hotaraste-te care parte din imagine vrei sa ramana focalizata
In imaginile din articol, fata care tine lampionul este subiectul principal, asadar ea va ramane focalizata. In layer-ul“Background Copy”, foloseste Quick Selection Tool (pe care o gasesti in bara de unelte) pentru a selecta si contura subiectul dorit de tine. Apasa click si plimba-te pe langa subiect, fii atent sa ascoperi totul cu grija si sa nu lasi spatii din fundal pe dinafara. Vei vrea sa selectezi doar subiectul ca sa eviti bucati care vor ramane in afara bokeh-ului si modificarilor pe care le vei face ulterior.
Inainte sa poti adauga efectul de blur, trebuie mai intai sa cureti selectia:
- Apasa si tine apasat Alt
- Click dreapta pe selectia pe care vrei sa o stergi
- Selecteaza “Inverse Select ” (in asa fel incat modificarile sa afecteze doar fundalul, nu si subiectul) sau foloseste acest schortcut: Command + Shift + I
#4 Creeaza efectul de blur
Acum poti crea efectul bokeh. Mergi la Meniu > Filter > Blur > Field Blur fereastra ta de Photoshop ar trebui sa arate asa:
Acum fundalul selectat ar trebui sa fie semi-blurrat. Acum urmeaza sa ajustezi felul si nivelul blur-ului in asa fel incat sa obtii bokeh-ul dorit.
Cum sa creezi bokeh-ul in Photoshop:
- Miscoreaza nivelul de blur, tragand de cursor in stanga.
- Mareste nivelul de “Light Bokeh” tragand de cursor in dreapta.
- Intensifica culoarea prin “Bokeh Color” in functie de preferintele tale.
- Expune bokeh-ul ascuns prin modificarea “Light Range” pana ajungi la expunerea potrivita.
Ai grija cu nivelul de expunere al imaginii. Daca imaginea este supraexpusa, bokeh-ul nu va mai fi la fel de vizibil si va arata nenatural. Cauta sa te joci cu expunerea in asa fel incat bokeh-ul sa avantajeze imaginea.
Cand ai terminat, apasa pe butonul “OK” albastru din dreapta pentru a iesi si a te intoarce la fereastra initiala de lucru. Deselecteaza selectia activa folosindu-te de Magic Wand Tool (pe care-l gasesti in bara de unelte) si apasand oriunde pe imagine.
#5 Compara imaginea actuala cu cea originala
Inainte de a salva noua imagine, arunca un ochi si pe cea originala. Apsa pe “ochiul” din dreapta layer-ului duplicat. Daca nu esti satisfacut inca cu rezultatul, revino la pasul 4 pana cand esti multumit.
#6 Salveaza noua imagine
Daca esti multumit de rezultat, sterge layer-ul original si salveaza noua fotografie. Ca sa poti pastra ambele versiuni, punei noii imagini un nume diferit si apasa OK.
Observi cum imaginea cu efectul de blur arata mult mai interesant si visator decat cea originala? Aceea este magia bokeh-ului! Incearca acest tutorial si exerseaza cat mai mult posibil, in asa fel incat sa poti crea imagini cat mai impresionante si profesionale.
Articol preluat si tradus de pe Adorama.
Daca esti pasionat de post-procesarea imaginilor si vrei sa inveti mai multe, nu uita ca la F64 gasesti un curs acreditat dedicat, sustinut de Radu Tudoroiu. Afla mai multe detalii aici.
In cazul in care procesarea imaginilor nu e inca punctul tau forte, gasesti mai jos un tutorial despre obtinerea bokeh-ului direct din aparatul foto, urmand anumite tehnici sau mici trucuri.
Etichetă:avansati, blur, bokeh, entuziasti, incepatori, photoshop, procesare foto, tutorial
4 comentarii
Buna seara ! Am o intrebare : De ce nu invatati sa vorbiti romaneste si folositi tot felul de expresii din alte limbi ? "Bokeh " Daca sunteti intradevar asa de invatati si cu multa experienta , mai precis profesionisti ca asa va place sa sa vi se spuna, de ce nu folositi expresiile tehnice adecvate acestei arte din romana ? Oare pareti mai inteligenti ? Sau vreti sa impresionati lumea cu tot felul de expresii. Voi sunteti mandri de activitatea voastra ? In limba romana ce expresie tehnica are cuvantul , bokeh ? Te rog raspunde !
Buna ziua, folosim termenii tehnici in engleza, fiindca multi dintre ei (cum este si in cazul de fata) nu au o traducere exacta sau nu au deloc traducere in limba romana. Nu este o preferinta, nu romanii au creat acesti termeni, este un limbaj pe care il foloseste toata lumea (indiferent de limba) pentru a intelege cum le functioneaza echipamentul. Daca va supara atat de tare absenta traducerilor in limba romana, va ramane doar sa invatati acesti asa cum a facut fiecare pasionat de fotografie si daca cumva gasiti traduceri potrivite pentru ei, suntem mai mult decat bucurosi sa le aflam si noi.
Buna ! Nu e vorba de traducere . Termenunlu vine din japoneza si inseamna cu totul altceva dar pe aproape de ceeace vreti voi sa insinuati ca inseamna. Faptul ca voi copiati termenii din alte limbi denota o lipsa totala de profesionalism. Am vazut pagini intregi scrise de asa zisi fotografi. Vreti sa impresinati la culme publicul cu expresii si explicatii inutile. Un incepator nu va intelege nimic din explicatiile voastre pt. al ajuta sa inteleaga acesti termeni si mai ales cum functioneaza aparatul foto pt. a realiza fotografia ,cum se realizeaza fundalul neclar. Aceasta arta e veche de sute de ani si se perfectioneaza continu cu ajutorul tehnicii, dar expresiile raman aceleasi. Manualele ap. foto vin din afara tarii cu cartea tehnica in engleza. Toti termenii tehnici au traducere in romana. Daca vrei pot discuta ore intregi cu tine despre fotografie si cu toate explicatiile de rigoare in romana. Multi promoveaza nestiinta si altii care habar nu au o iau de buna si transmit mai departe . Iti spun un lucru care sa-ti dea de gandit : acum 25 de ani erau adevarate scoli si facultati de meserie si nu eram considerati profesionisti. Astazi nu mai sunt scoli si facultati adevarate , totul e pe bani si promovam nestiinta si peste tot sunt profesionisti, unii adevarate catastrofe in domeniu. Te rog explica-mi in 3 cuvinte , atat , 3 cuvinte de ce elemente ale unui ap foto depinde si se realizeaza un ( cum spuneti voi ) ''BOKEN " si care e termenul folosit in limba romana ? Putem discuta oricand orice in acest domeniu. Scuze de indrazneala
Cristian, nu e prima data cand folosim termenul pe blog. A existat si acest articol: https://blog.f64.ro/2014/12/17/afla-cum-obtii-un-b… avem si un clip pe Youtube despre asta.
Stim ca bokeh defineste modul in care sunt redate in fotografie planurile mai apropiate si respectiv mai indepartate decat planul asupra caruia s-a facut focalizarea. Ca depinde de diafragma si chiar si de forma lamelelor (pentru anumite efecte) etc.
Daca deranjeaza faptul ca este un tutorial de Photoshop, afla ca am primit si remarci pozitive legate de acest material. Nu avem toti aceleasi preferinte, nu realizam toti imagini in acelasi fel. Unii proceseaza mai mult, altii mai putin.
Cat despre termen, acesta este folosit de toate publicatiile de specialitate de la noi. Vezi de exemplu foto-magazin.ro, clubulfoto sau altele.