Olympus TG 870 – companionul de vacanta
Daca nu a venit Olimpul la noi am dus noi Olympusul in Grecia. Olympus TG-870 sau cum imi place sa ii spun “the holiday saver” este un aparat rezistent la apa (15 m), rezistent la praf si nisip, rezistent la socuri cum ar fi cazaturi de la 2.1m si poate sustine o greutate de 100Kg.
Oricine poate vedea aceste caracteristici in pagina produsului dar esentialul este ca acest aparat chiar te lasa sa te bucuri de vacanta. Gata cu grijile ca bate briza putin mai tare si o sa bage nisip fix sub prima lentila sau blocheaza cine stie ce butoane. Nu mai trebuie sa ne gandim ca “mai bine intru in apa doar pana la glezne sa nu vina un val mai mare care o sa ude camera” dand apoi dupa unul-doua cadre fuga la geanta foto acoperita de trei prosoape, de teama ca nisipul sa nu se afecteze cumva aparatul caruia nu am apucat sa ii achit toate ratele la cardul de cumparaturi.
Utilitatea in cazul acestui aparat si lipsa de griji vis-a-vis de el iti vor face vacanta mai placuta. Acesta este unul din motivele care, atunci cand am ajuns acasa, 20% din imagini erau facute cu telefonul, 20% cu aparatul mirrorless si 60% cu Olympus TG 870.
Dar nu a fost singurul motiv deoarece am avut cateva surprize placute legate de acest aparat:
#1 Ecranul rabatabil – este printre putinele aparate care are ecranul asa si, in afara inevitabilelor selfie-uri, permite fotografierea din unghiuri dificile, foarte util pentru imagini de la nivelul solului sau fotografierea sub apa. In plus, pe langa shutter-ul normal mai are un buton ce poate avea functia de shutter situat in partea din fata.
#2 Conectivitatea wireless – aplicatia gratuita Olympus Image Share chiar isi face bine treaba. M-a suparat putin la inceput deoarece modul “configurare usoara”, ce presupunea scanarea unui QR code ce apare pe ecranul aparatului, a fost o operatiune pe care am repetat-o de trei ori, dupa conectare insa nu am mai avut probleme toata vacanta. Cu ajutorul acestei aplicatii poti folosi smart device-ul tau ca telecomanda cu live view, poti da zoom si vezi toate imaginile de pe cardul aparatului apoi le salvezi pe cele care doresti si dai share prietenilor tai de acasa care pot vedea ce bine este sa fii sub apa in Marea Mediterana. Prin aceeasi aplicatie se pot pune filtre si edita imaginile si ce mi s-a parut interesant este ca in locul watermark-ului clasic poti adauga semnatura ta de mana pe care o faci direct pe ecranul telefonului sau tabletei.
In cazul in care nu te-ai oprit la a doua Corona si nu mai stii exact unde esti in aplicatie gasesti si functia de Geotag.
#3 Filmarea – chiar daca filmeaza full HD cu 60 de fps, ceea ce este foarte bine, nu asta mi s-a parut impresionant. Filmarile cu 120 fps sau 240 fps-uri sunt mult mai distractive in ciuda rezolutiei reduse. Sunt de efect atunci cand le urmarim pe retelele de socializare de pe telefon.
#4 Live Composite – TG 870 are o sumedenie de filtre si functii dar cea mai interesanta mi s-a parut Live Composite. Pentru a explica ce face trebuie sa explicam fiecare cuvant separat. Composite reprezinta o fotografie care este alcatuita din mai multe imagini diferite. Live inseamna ca totul se petrece “in direct ” pe ecranul camerei tale si prin apasarea shutter-ului poti intrerupe cand consideri ca s-a ajuns la imaginea pe care o doresti. Este ideala pentru light painting, star trails sau artificii. Practic aceasta functie inregistreaza folosind o expunere corecta orice sursa de lumina ce apare in imagine. Nu este acelasi lucru ca si expunerea lunga deoarece nu supraexpune fotografia ci doar compune imagini corect expuse. Se face cu ajutorul unui trepied.
#5 Super-macro – si cand spun super macro chiar asa este! Te poti apropia de subiect la mai putin de 1 cm. Mi-a scapat un “wow” discret cand am testat aceasta functie.
Cei de la Olympus au facut si cateva accesorii pentru aparat insa unele sunt destul de scumpe cum ar fi carcasa subacvatica ce ne permite sa ajungem la 45m adancime. In schimb exista un mic accesoriu ce deschide o poarta a sistemelor de prindere: GoPole Universal Camera Adapter. Cu ajutorul lui putem monta TG 870 pe majoritatea accesoriilor GoPro iar acestia au pana si un ham pentru caini deci s-au gandit destul de departe in ceea ce priveste sistemele de prindere.
Consider ca este un aparat suficient pentru a sustine un travel blog sau vlog si cu ajutorul tuturor efectelor pe care le are – pe langa cele enumerate mai sus poate face si panoramare sau time-lapse- iti poti tine urmaritorii atenti la postarile tale pe retelele de socializare, just keep your creativity up!
Descrierea pe larg a tuturor caracteristicilor o poti gasi in site-ul F64, la pagina produsului.
Fotografii realizate cu Olympus TG 870:
Bucura-te de vara si de fotografie!
Un articol si fotografii de Alexandru Frusina.
Etichetă:compacta performanta, fotografia subacvatica, Olympus, TG-870
1 comentariu
Interesant review; mai ales despre functia video. Ar fi fost de folos mai multe fotografii si posibilitatea de a descarca fotografiile exact asa cum au iesit din aparat.