Noroi, Apa, Nisip, Elefanti, Maimute – Olympus TG2 rezistă!
Februarie – În timp ce dădeam la lopata pentru a putea ieşi de sub nămeţii ce acaparaseră Bucureştiul, gândul meu era la aventura ce avea să înceapă în mai puţin de o săptămână.
După luni de planuri şi zile petrecute pe tripadvisor, vola şi booking, biletele către Thailanda erau cumpărate, cazarea rezervată, tricourile scoase de pe raftul cel mai de sus al şifonierului şi echipamentul foto pregătit. Urmă să luăm în bagaj un DSLR, un mirrorless şi un compact rezistent – Olympus TG2 – pentru excursia la elefanţi, zilele de la plajă şi sesiunea de scuba.
Prima oprire era în Bangkok unde DSRL-ul şi mirrorless-ul au fost utilizate la intensitate maximă. Pozam fiecare tarabă cu mâncare, tuk tuk-uri şi temple. Ajungeam la hotel cu gâtul sau umerii obosiţi, dar satisfacţia era mare şi somnul profund.
După experienţă 360 din Bangkok (spun asta pentru că nu există simţ pe care Bangkokul să nu ţi-l solicite) şi 2 zile pe tren şi autocar, am ajuns în partea de nord a Thailandei, în Chiang Mai, cel mai potrivit oraş din SE Asiei pentru expaţi. Cultură budistă, universităţi de top, localuri internaţionale, masaj la preţ de bere şi punct de plecare pentru multe excursii.
Highlightul celor patru zile petrecute în Chiang Mai a fost ziua petrecută cu elefanţii. După o ora de mers cu microbuzul din Chiang Mai, am ajuns la o rezervaţie de elefanţi, unde fiecare din grup urma să aibe grijă de un elefant. Bineînţeles, a avea grijă însemna doar partea plăcută – plimbarea lui plin junglă, spa cu nămol, hrănire, baie în rău şi pupici imenşi. Deşi excursia asigura şi un fotograf, am preferat să avem şi aparatul nostru, pentru a nu pierde niciun moment amuzant. În plus, ei aveau un DSRL iar baia din rău, cu greu putea fi documentată.
Pentru fotografii am folosit modul Inteligent Auto, şi pentru că am plecat puţin nepregătiţi iar bateria era pe ducă.
După 8 ore de emoţii, mângâieri şi drăgălăşenii, ne-am luat la revedere de la Yaya şi Boon-Yuen, noii noştri prieteni, de 7 respectiv 70 de ani.
În timpul excursiei am avut şi masă, dar eu personal nu am putut mânca de atât entuziasm, aşa că cina am luat-o înapoi în Chiang Mai, la un restaurant Korean. Inclusiv Olympus TG2 era realimentat cu energie, aşa că am încins grătarul şi ne-am pus pe fotografiat şi mâncat. Sau invers. Sau cine îşi mai aduce aminte ?:)
După cum va spuneam, Chiang Mai este un oraş unde budismul este la rând înalt, în oraş existând peste 300 de temple. Dar cel mai renumit se află la la 20 de km de centrul oraşului, pe numele lui Doi Suthep.
Povestea spune că Sumanathera, un călugăr de-al locului, a visat că în viitorul apropiat va descoperi oasele unor sfinţi. S-a trezit şi mânat de speranţa visului, a pornit în căutarea lor. Regele din ţinutul Lanei (aşa era numită zona de nord a Thailandei) află de aceste oseminte dar vrea să se asigure că ele sunt sacre şi călugărul nu îi arată nişte relicve aoarecare. Astfel, regele sparge osul în două bucăţi. Pe una o păstrează iar pe celaltă o leagă de un elefant căruia îi dă drumul în jungla de lângă Chiang Mai, şi care se plimbă fără oprire până când ajunge în vârful muntelui Doi Suthep, unde după ce rage de 3 ori îşi dă sufletul. Uimit de aceste fapte, regele hotărăşte că în locul în care elefantul a murit, să construiască templul Doi Suthep, unde predomină statuile cu elefanţi. Iar pentru a ajunge la templu, trebuie urcate 300 de scări.
Aventură Chiang Mai a fost încheiată succes într-o seară de duminică, la un burrito şi o bere locală, urmând să cunoaştem şi părţi mai relaxante ale Thailandei – insula Kog Chang, în traducere, insula elefantului, unde urma să experimentăm şi moduri mai creative ale micuţului TG2.
Vremea a fost predominant frumoasă, deşi pozele arată contrariul. Dar am ajuns la modul creative “Drama mode” şi ca nişte adolescenţi care au descoperit Instagramul nu ne-am mai putut opri! Şi cum orice în exces are şi reversal medaliei, ziua următoarea am avut parte şi de vreme dramatică – ploaie şi furtună jumătate de zi, cât să nu zicem că nu am experiementat o furtună tropicală, care ne-a anulat excursia la scuba. Aşa că din păcate peştişori nu am văzut decât în farfurie.
Dar dacă scuba poţi să faci şi în mări mai apropiate, ceea ce urmează să vedeţi în continuare nu este inclus în nicio excursie din Europa!
Şi cum niciun review nu este complet fără un test al funcţiei video a echipamentului, vă invit să vizionaţi o maimuţăreală veritabilă, cum numai pe drumul de lângă junglă tailandeză poţi vedea!
Etichetă:Olympus TG2
8 comentarii
Foarte faina povestea de calatorie, nu si pozele facute cu olympus TG-2 si aici nu ma refer la compozitie, lumina etc.
Detin acest aparat de 1 an de zile si as vrea sa recomand cateva sfaturi :
-cel mai bun aparat la categoria sa , rivalii Pansonic TS-5, Pentax WG 3 si Sony TX -30 ,Nikon AW 110, Canon DC 20, find dupa parera mea in urma. Parca functia de timelapse de la Panasonic mi-ar place tosusi
– rezista cu brio in orice conditii de umiditate,nisip, sub apa ,caldura , ploaie( il folosesc pe o insula tropicala de 1 an de zile , practic e nelipsit datorita marimii din geanta mea de plaja).-
-niciodata sa nu il folositi numai in modul auto
-pe lumina slaba bagati-l in geanta, la fel si la interioare
-accepta filtre cu adaptor , am folost din trusa de dslr filtru de polarizare si filtru variabil de denstitate neutra si parca mai merg pozele din golden hour
– e fain si obiectivul fish eye se poate monta cu adaptor, e cam fragil adaptrul e din plastic
-se pot seta custom settings foarte usor (2), mi le-am pus pe pano si hdr
–
Ce nu imi place la el :
-dupa iso 400 nu se mai pot folosi pozele au un efect de desen, cred ca din cauza algoritmului de reducere a zgomotului
-modul aperture priority e cam artificial nu se ajusteaza marimea irisului ci cred ca foilosesc un filtru ND, se poate seta numail la 2/ 2.8/ 8 la capatului wide
-gps-ul golsete bateria si atentie daca nu e setat pe off ramane deschis chiar daca ati inchis aparatul-
-daca cineva poate vedea in apa ecranul e tare , practic apesi pe buton la nimereala
-face fog foarte repede si trebuie sa astepti jumatre de ora pana isi revine.
– nu stiu daca e minus nu are format raw, dar nici nu aparat in categoria asta nu face asta
Parera mea finala este ca merita cumparat numai daca il folositi pentru ce a fost proiectat mai mult in apa. Dar si aici e discutabil puteti lua canon S100 de exemplu cu o protectie si ati iesit castigati dar pierdeti din formatul mai redus si din portabilitate.
Afara din apa in timpul zilei face poze mediocre . Daca mergeti in vacante e pacat sa va bizuiti numai pe el trebuioe sa aveti si alt aparat neaparat.. Si uite asa am facut si primul meu review.
Super review! Daca ne ajuti si cu niste poze ii facem un post separat pe blogul F64!
Sunt convinsa ca viata sub apa in Seychelles e spectaculoasa 🙂
Eu personal am fost atat de incantata de acest compact, pentru ca nu mai trebuia sa iau rucsacul cu DSRL/mirrorless dupa mine de fiecare data.
Dar tipsurile sunt ft bune si ma voi folosi de ele in urmatorul concediu, care sper sa fie cat de curand!
Asa ca daca ai ceva poze sa ilustram review-ul, le asteptam pe marketing@f64studio.ro
Cu drag si dor de mare,
Simona
Abia astpet, referitor la comparatia cu DSLR sau Mirrorles dpv al portabiltiatii nu e adevcata, mai potrivit pentru asa ceva ar fii Nikon A1W1, dar daca ati publica as vrea sa facmai adaug cate ceva.
Cu drag si dor de munte ca de mare , ocean m-am cam saturat.
Am trimis, sper sa iasa fain.
Cu drag si dor de munte si zapada, ca de 10 ani nu mai stiu .
Liviu
P .S. -Tot nu ma pot satura de apa si soare
Adaugă un comentariu…