Review Fujifilm Instax Mini 7S
Ce este o cameră foto instant?
Camerele foto instant sunt aparate ce utilizează filmele reversibile și realizează fotografii “la minut” , primul de acest tip fiind inventat în 1947 de americanul Edwin Land. Acest tip de cameră foto utilizează plicuri subțiri din plastic în locul rolelor de film clasic. În interiorul lor se găsește acel material fotosensibil reversibil, cu reactivi atașați de hârtie, care sunt împrăștiați în momentul în care fotografia este realizată. Astfel, fotografia se developează în aproximativ un minut. Fiecare pachet include atât negativul pentru capturarea imaginii cât și hârtia pozitivă necesară pentru producerea printului final.
Inițial, filmul utilizat în aceste camere era dispus pe doua role: una cu filmul negativ, cealaltă cu hârtia pozitivă și reactivii de developare; după expunere, se realiza un sandviș de pelicule negativă și pozitivă (și reactivi) și utiliza metoda transferului de pigmenți din negativ spre pozitiv. Camera realiza expunerea peliculei negative, ce era apoi developată. Argintul nevelopat, purtător al imaginii latente, era solubilizat și transferat în copia pozitivă. După numai un minut, capacul din spate al camerei putea fi deschis, negativul se îndepărta și putea fi văzută copia pozitivă. Developarea avea loc în interiorul camerei foto.
Ulterior, procesul a fost perfecționat și s-a trecut la casete care conțineau câte opt sau zece cadre de expunere (care integrau atât negativul, cât și reactivii depuși în vacuole etanșe și pozitivul). Aceste casete sunt cele pe care le uitilizăm și în prezent.
Deși camerele foto digitale au făcut ca aparatele foto instant să fie depășite din orice punct de vedere, există un farmec de necontestat în apăsarea butonului declanșator al acestora din urmă, există o magie aparte a acestor camere foto. Nu veți obține culori foarte strălucitoare și o gamă variată de tonuri luminoase și întunecate, dar fiecare fotografie va fi o amintire aparte, fizică, nu una ce va sfârși cel mai probabil doar în mediul virtual.
Iar dacă soluțiile existente de la Polaroid s-ar putea să li se pare unora un pic prea piperate din punct de vedere al prețului, există și soluții mai ieftine, cum ar fi aparatele Fuji Instax și consumabilele pentru acestea.
Noi ne-am jucat cu un aparat instant Fujifilm Instax Mini 7s, care nu mai face parte din oferta F64, dar care a fost înlocuit cu succes de Fuji Instax Mini 8, căruia i s-au adus chiar câteva îmbunătățiri.
Alte aparate din aceasta gamă sunt: Fujifilm Instax Mini 8, Fujifilm Instax Mini 25, Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic, Fujifilm Instax Wide 300 sau Fujifilm Instax Mini 70.
Pentru cine este Fujifilm Instax Mini 7s?
Camerele foto instant sunt în primul rând distractiv de utilizat. Cu ea încep instant conversațiile la petreceri, copiii se minunează mult mai tare în fața micilor imagini decât atunci când deruleaza fotografii pe un laptop sau PC, chiar și cele mai timide persoane par a fi interesate de un portret sau o imagine capturata cu un aparat instant, simțindu-se mai în largul lor în fața acestei „jucării”. Ca să nu mai vorbim de mărturiile instant de la nuntă sau de la petrecerile burlacilor.
Cum noi însă suntem pasionați de fotografia de stradă, l-am folosit fix pentru asta, așa că posibilitățile sunt nenumărate.
Camerele foto instant nu au doar un aspect retro, ci și o tehnologie destul de limitată dar iarași, depinde de scopul pentru care le-am achiziționat și le utilizăm. Obiectivul nu are zoom (zoom-ul se face din picior, cu alte cuvinte), vizorul este mic și mai puțin precis la distanțe apropiate, vizarea nu se face direct prin obiectiv, nu există posibilitatea de previzualizare, astfel că nu știi niciodată care va fi exact rezultatul final. Marea majoritate a oamenilor s-ar putea să nu fie interesată de un astfel de produs, există totuși destui împătimiți într-ale fotografiei, mai mult sau mai puțin nostalgici, care vor investi și în astfel de echipament, fie doar și pentru sufletul lor. Imaginile au un caracter aparte, care nu va putea fi duplicat, fiecare fotografie rămâne o mărturie unică a momentului capturat. În plus, este o modalitate execelentă de antrenare a ochiului, neexistând posibilitatea de a mai face modificări sau procesări ulterioare și fiecare greșeală costându-te destul de mult, și la propriu și la figurat.
Haide totuși să vorbim despre Fuji Instax Mini7s mai în detaliu. Cu o tehnologie analogică similară cu cea folosită de Polaroid, aparatele Instax folosesc cadre rectangulare de hârtie instant și sunt disponibile la scară largă, în aproape orice magazin mare de articole fotografice. Camerele au un design simplu, orientat spre funcționalitate și durabilitate și includ și un blitz, pentru fotografierea în condiții de lumină slabă.
Construcția
Camera este realizată din plastic, având oarecum aspectul unei camere de jucărie. În partea din față există un fel de grip lateral, pe care se află și butonul declanșator. Deasupra butonului declanșator este poziționat vizorul, vizarea nefăcându-se direct prin obiectiv, ca în cazul aparatelor SLR. Acest lucru va necesita anumite compensări, cu care însă vă veți obișnui după câteva teste.
Lângă vizor se află și blițul, plus un fel de exponometru. Blițul se va declanșa indiferent de situație, astfel că dacă nu vă doriți acest lucru, va fi necesar uneori să îl acoperiți cu mâna sau chiar cu bandă adezivă.
Tot în față se află, evident, și obiectivul. De altfel, pornirea și oprirea camerei se face prin tragerea obiectivului în față, respectiv prin împingerea lui înapoi.
În spatele camerei veți găsi compartimentul de încarcare cu film. Acest lucru se face extrem de simplu, existând o banda galbenă la care trebuie aliniată caseta cu film. După ce închideți compartimentul, primul cadru tras nu va fi o fotografie, ci un plastic negru de mărimea fotografiilor, care protejează inițial filmul. Puteți declanșa astfel în gol, după care vă va aparea cifra 10 pe contorul situat tot în partea din spate a camerei.
În lateral se află compartimentul pentru baterii. Spre deosebire de camerele Polaroid, care în caseta de film au inclusă și bateria, nefiind manevrabile altfel, camerele instant de la Fuji funcționează cu baterii tip AA. Fuji Instax Mini 7s funcționează cu 4 astfel de baterii există însă și modele, cum e și cazul Fuji Instax 8, care folosesc doar 2 baterii.
În partea de sus a camerei vom găsi pe de-o parte compartimentul prin care ies fotografiile, sub forma unei fante dispusă centru-stânga, cât și un fel de rotiță care vă permite 4 situații de expunere: indoor(interior), nor, soare și soare puternic.
Fotografiile rezultate vor avea dimensiunile 46 x 62mm, practic de mărimea unei cărți de vizită. Situația de expunere se alege, evident, în funcție de necesitate. Atenție însă să nu uitați rotița pe modul interior, pe care va fi setat în momentul în care pornim aparatul. Din grabă sau din entuziasm, aceasta eroare poate apărea frecvent.
Per total camera nu este foarte mare ca dimensiuni și poate fi strecurată ușor într-o geantă de oraș. Fără baterii și film cântărește 320g.
Specificații principale:
- Obiectiv: Fujicon 60mm (2 elemente)
- Distanța minimă de focalizare: 0.6m
- Shutter electronic fix 1/60sec
- Rază bliț: 0.6m – 2.7 m
- Dimensiune film: 54 x 86 mm
- Dimensiune imagine: 46x 62 mm
- Alimentare: 4 x AA (R6)
- Dimensiuni: 119.5 x 121.5 x 70.5 mm
- Folosește film FujiFilm Instant Color Film5
- Altele: contor film
Câteva sfaturi practice
# Atenție la condițiile de lumină de afară
Va fi nevoie de multe ori să acoperiți blițul, mai ales dacă afară este de exemplu iarnă, ca în momentul în care scriem acest articol. Aparatul se va păcăli și fotografiile pot ieși supraexpuse, uneori mult mai mult decât ne-am fi dorit. (vezi fotografia cu porumbelul, cea din dreapta) Nu e greu să intuim când trebuie acoperit blițul, trebuie doar să nu uităm de acest aspect.
Totodată, la temperaturi extreme pot apărea de asemenea probleme sau erori de developare.
# Atenție la încadrări
Un alt lucru cu care ne putem păcăli la început este încadrarea. După un pic de exercițiu însă, nu vei mai avea nicio problemă.
#Nu te speria dacă fotografia proaspăt rezultată este complet albă
Este absolut normal. Inițial, fotografia proaspăt realizată va fi albă, după care, treptat, imaginea începe să apară sub ochii tăi, cum se poate observa mai jos:
# Ai grijă cum depozitezi imaginile rezultate
Fotografiile obținute cu Fuji Instax sunt mici ca dimensiuni, așa că ai grijă cum le depozitezi pentru a nu le rătăci, zgâria sau îndoi din greșeală. Cei de la Fuji s-au gândit și la acest lucru si ne propun albumele Instax Mini Photo Album, o soluție foarte la îndemână pentru a-ți păstra arhiva de mini fotografii instant.
Bonus : Fotografii digitale în format instax
Cum ar fi dacă fotografiile digitale, fie ele realizate cu aparatul foto sau chiar cu telefonul le-ai putea printa sub forma de fotografii instant? Interesant? O idee care îți surâde? Ei bine, de acum se poate.
Cu Fujifilm Instax Share SP-1 EX D – o imprimantă foto wireless pentru smartphone. Îți salvezi ftografiile dorite pe telefon, descarci o aplicație gratuită, conectezi telefonul cu imprimanta, dai print și gata, fotografiile digitale vor prinde viață într-un print instant, de mărimi 46x 62 mm.
Nu am testat încă imprimanta, dar sperăm să reușim și acest lucru, în viitorul apropiat.
Până atunci, poți vedea mai în detaliu cum funcționează aceasta în clipul de mai jos:
Un articol realizat de Asociația Exposure.