Review kit lentile Muvit 4 în 1
Când vine vorba de fotografiat cu smartphone-ul sunt destul de sceptic, însă un lucru este cert, oriunde te duci îl ai mereu cu tine gata de a face fotografii.
Cum în ultima perioadă au început să apară tot felul de gadget-uri pentru smartphone, am fost curios să testez noul kit de lentile universale 4 în 1 de la Muvit împreună cu telefonul personal Allview Viper.
Initial mă gândeam la locul unde pot depozita set-ul astfel încât să îmi fie comod să îl iau cu mine peste tot, aşa cum iau telefonul mobil.
Kit-ul de lentile vine într-o husă mică de tip hard case ce are fermoar pentru o mai bună protecţie contra diverselor intemperii sau situaţii. Foarte subtilă şi elegantă are ataşată de ea o carabină mică ce iţi permite să o prinzi cam de orice, de la cureaua jeanşilor până la prinderea acesteia de rucsac, geantă sau chiar de bicicletă.
În interiorul husei de protecţie avem: patru lentile, clema de prindere universală şi o microfibră de şters.
Cele patru lentile din pachet: lentila fisheye, lentila de polarizare circulară şi două lentile grupate, wide si macro.
Montarea lentilelor se face prin simpla înfiletare a acestora pe clema de prindere universală care la rândul ei dispune tot de un filet metalic, astfel încât şansele de deteriorare ale prinderii scad extrem de mult. Construcţia metalică şi sticla optică tratată antireflex asigură o utilizare îndelungată, indiferent că schimbăm câteva generaţii de smartphone-uri sau de tablete.
Clema dispune de protecţie de cauciuc astfel încât aceasta să nu zgârie ecranul sau carcasa, iar aceasta se ataşează destul de simplu.
Clema cu obiectivul wide ataşată de un LG G3:
Lentila fisheye circular ne oferă un unghi de aproximativ 180 grade, este foarte lumioasă, având o diafragmă de F/1.4., utilă pentru fotografierea interioarelor cât şi a peisajelor, unde dorim un unghi larg de cuprindere şi interesantul efect de distorsiune.
În cazul în care doreşti doar un unghi de cuprindere mai mare decât cel al camerei integrate, poţi să foloseşti lentila wide ce vine ataşată de cea macro, dar nu poate fi folosită decât în această combinaţie. Creşterea unghiului de cuprindere este semnificativă şi vine cu uşoară distorsiune, normală pentru o lentilă wide.
Fără lentila wide:
Cu lentila wide:
Lentila de polarizare circulară conţinută de acest pachet este un accesoriu ” must have ” pentru mai toţi fotografii cărora le plac peisajele şi vor să redea un cer de un albastru intens şi o vegetaţie mai contrastantă. Cu ajutorul ei putem reduce din reflexile suprafeţelor nemetalice, lucru foarte folositor atunci când fotografiem printr-o vitrină sau când dorim să atenuăm luciul unui obiect nemetalic.
Fără polarizare:
Cu polarizare:
Fără polarizare:
Cu polarizare:
Iniţial am crezut că din toate aceste lentile, preferata mea o să fie cea de polarizare, însă când am început să mă joc cu cea macro am rămas complet uimit de ce poate face.
Spre deosebire de lentila wide care se poate folosi doar în combinaţie cu cea macro, pentru detalii este necesar să desfiletezi lentila wide şi să o foloseşti numai pe cea de macro, lentilă ce reduce foarte mult distanța minimă de focalizare.
Pentru fotografii reuşite este nevoie de lumină multă sau un mini trepied pentru smartphone sau tabletă. Cu toate că este nevoie de puţina atenţie, rezultatul final merită cu siguranţă.
Pentru curăţarea lentilelor, se poate utiliza microfibra din pachet sau, dacă sunteţi mai pretenţiosi când vine vorba de curăţarea suprafeţelor sensibile, cum este sticla optică sau camera incorporată, puteţi investi într-un Lenspen micro care pe lângă vârful flexibil cu particule de carbon are şi o pensulă retractabilă.
În concluzie, pe lângă micile aberaţii cromatice produse de lentila fisheye şi de cea wide nu am ce să reproşez.
Este un gadget foarte util pentru cei ce fotografiază cu telefonul mobil sau de ce nu, sunt în căutarea unui cadou mai special pentru cei dragi.
Un articol scris de Răzvan Zîna – consultant F64
8 comentarii
Interesant. Dar "… să o foloseşti DECÂT pe cea macro …" ? Cred ca ati vrut sa spuneti NUMAI sau DOAR.
Multumim frumos pentru observatie. Am corectat.
Cam scump… se gasesc similare cu 9 dolari pe ebay
Foarte folositor articolul, ne arată exact la ce să ne așteptăm de la un asemenea kit optic.
Ar merge si pe un Samsung Galaxy GT-S5670 Fit?
Cum adica "Lentila fisheye circular […] este foarte luminoasă, având o diafragmă de F/1.4"? De cand o lentila aditionala are diafragma? Pur si simplu atenueaza lumina originala cu o treapta.
Foarte interesant acest kit, util ieftin si practic, iar articolul bine facut si la obiect. multumesc!