Review Nikon P900: un superzoom surprinzător
Călin Stan a testat Nikon P900 și ne-a împărtășit câteva impresii cu privire la acest aparat.
Primul impact îl are întotdeauna construcția și utilizarea, iar Călin este de părere că Nikon P900 merită toată atenția, fiind “un bridge mare, voluminos, mult mai mare decât cele cu care ne-am obișnuit până acum”. În ceea ce privește proporțiile aparatului, acestea sunt date de “obiectivul luminos, cu deschiderea maximă a diafragmei f/2.8 și zoom optic 83x, o valoare care în formatul standard (35mm) ar echivala cu o focală de 2000mm!”.
De asemenea, Călin este de părere că aparatul seamănă foarte mult cu DSLR-urile din gama entry-level Nikon, aparatul fiind construit din plastic, dar solid. Are blitz încorporat, dar nu și o patină pentru blitz extern. În partea de sus se regăsesc rotița de selecție a modurilor de fotografiere, rotița de selecție a parametrilor de expunere, slider-ul pentru acționarea zoom-ului și butonul declanșator.
Pe spate se regăsesc ecranul LCD rabatabil (diagonala 3 inch, 921.000px) dar și câteva butoane cu funcții dedicate, care înlesnesc activarea funcției de transfer prin Wireless (WiFi), dar și schimbarea modului de afișare al informațiilor pe ecran sau activarea/dezactivarea vizorului electronic. Și, dacă tot am amintit de acesta, vizorul lui Nikon P900 are un senzor IR care îl activează/dezactivează automat atunci când duceți aparatul “la ochi”. Vizorul nu este foarte mare (specific bridge-urilor), dar se vede foarte bine prin el și are o rezoluție mai mult decât decentă pentru un aparat din clasa lui.
În lateral se află ușița de acces la conectorii principali: USB 2.0 și HDMI, iar pe spatele aparatului avem filetul pentru montarea pe trepied și ușița de acces la acumulator și la slotul pentru carduri SD/SDHC/SDXC.
Despre meniul aparatului am aflat că:”este ușor de utilizat și bine structurat. Chiar dacă este un aparat cu o mulțime de funcții automate (ceea ce îl recomandă pentru cei mai puțin experimentați), Nikon P900 include în meniu și un bogat set de opțiuni și setări pentru fotografii avansați”.
Calitatea imaginilor, ISO și sistemul autofocus
Imaginile se caracterizează prin culori vii, contrast bun și multe detalii (la zoom 100%). Senzorul mic nu prea ajută însă când fotografiem în condiții de iluminare slabă și la valori ISO de peste ISO 800. Cât despre sistemul de autofocus, acesta funcționează fără probleme, nu ratează și este destul de rapid chiar și pentru cei care vor încerca să fotografieze evenimente sportive (cu rafala de 7 cadre pe secundă).
Ce înseamna zoom 83x (2000mm)?
Ce l-a impresionat cel mai mult pe Călin, a fost obiectivul aparatului, al cărui zoom optic 83x, cu o plajă focală echivalentă între 24 și 2000mm. Practic, este bridge-ul cu cel mai mare zoom optic din lume.
Călin a pregătit câteva animații pentru a ne arăta ce înseamnă 2000mm:
“Zoom-ul este atât de mare încât a necesitat adăugarea unui buton pe laterala din stânga a obiectivului, care vă permite să găsiți (la propriu) mai ușor subiectul în cadru la valorile mari ale focalei. Prin apăsarea acestui buton, aparatul retrage poziția zoom-ului până la o focală mai largă și vă permite astfel să identificați mai ușor subiectul. Când luați degetul de pe acest buton, zoom-ul se reîntoarce la valoarea dorită, acum având subiectul în cadru”.
Fotografii de test:
Fotografii cu filtre și efecte:
Călin a testat și funcțiile video și iată ce am aflat
“Nikon P900 poate filma la rezoluție Full HD (1980×1080) cu 24 sau 30 cadre pe secundă (24/30p), în format MOV cu compresie H.264. Înregistrează sunetul stereo, grație celor două microfoane amplasate în partea de sus a aparatului (lângă blitz), iar zoom-ul și stabilizarea de imagine sunt active în timpul filmării. În secvențele video se vede cel mai bine cât de mult apropie obiectivul lui P900. Totuși, chiar și cu noul sistem de stabilizare proiectat de Nikon special pentru acest bridge, la valoarea extremă a zoom-ului (83x / 2000mm) este destul de dificil de filmat fără trepidații, dacă nu montăm aparatul pe un trepied”.
Clipuri Nikon P900
Un material și fotografii de Călin Stan.