Review Olympus XZ-2
De mai bine de un an a început să-mi atragă atenția un segment relativ nou de aparate foto compacte. Dacă până acum câțiva ani găseai destul de greu un aparat foto compact cu obiectiv luminos și senzor mare, acum producătorii au început să creeze modele axate exact pe aceste două principii. Majoritatea sunt din segmentul premium, însă se găsesc și alternative mai accesibile și cu un raport preț-calitate foarte bun.
Olympus XZ-2 este unul dintre aceste aparate foto. Lansat în toamna anului 2012, Olympus XZ-2 are un senzor cu dimensiunea de 1/1.7 inchi și rezoluția de 12 megapixeli, obiectiv cu zoom optic 4x – 28-112mm și f/1.8-2.5, sistem de stabilizare optică pe trei axe și sensibilitate ISO de până la 12.800. XZ-2 poate să și filmeze full HD cu 30 de cadre pe secundă. Acestea ar fi specificațiile cheie, punând totuși atenție pe senzorul mare și pe obiectivul luminos care începe de la f/1.8 și ajunge până la f/2.5
Design Olympus XZ-2
Începând totuși cu structura lui, acest aparat foto are un corp compact, dar care se simte destul de solid și un grip care oferă o prindere bună chiar și în mâinile mai mari. În partea din față, la baza obiectivului, se regăsește un inel pe care l-am considerat foarte util. Inelului îi poți atribui două funcții și le poți schimba comutând levierul din partea dreaptă a acestuia. Pe una din funcții poți roti inelul în trepte, iar pe alta fluid. Eu l-am folosit cel mai mult pentru modificarea diafragmei. Așa mi-a fost foarte ușor să fotografiez în modul manual.
Cu inelul din față schimbam diafragma, iar cu rotița din spate timpul de expunere. Tot pe partea din spate se mai găsesc și butoanele pentru celelalte funcții ale camerei (bliț, meniu, vizualizare fotografii, mod de declanșare etc.). De reținut e că butonul central poate fi folosit și pe post de săgeți (sus, jos, stânga, dreapta) în meniu, dar se poate și roti pentru schimbarea expunerii, cum ziceam, sau a altor valori. Pe partea de sus avem inelul pentru comutarea între modurile de fotografiere și butonul de declanșare.
Olympus XZ-2 la fotografiat
Dar acum să vedem cum s-a comportat la fotografiat. Am folosit, în mare parte, modul manual și cel de prioritate diafragmă. Când am ales cel de-al doilea caz am compensat în mai toate situațiile expunerea cu 0,7 trepte, dar nu pentru că ar fi făcut aparatul o alegere greșită, ci pentru că zăpada, prezentă în majoritatea fotografiilor, reflecta foarte mult zăpada.
Prima oară am ieșit cu Olympus XZ-2 la fotografiat sâmbăta aceasta, într-una din cele mai friguroase zile din București din iarna aceasta. Termometrele arătau -11 grade la orele prânzului. Nu-i nimic, în zic. N-are ce să pățească aparatul. Nu mi-am făcut nicio grijă, totuși, din această privință, iar pe parcurs s-a dovedit că nici n-aș fi avut de ce. Revenind, fotografiile le-am realizat în Parcul Tineretului. Tare m-am mai bucurat când am văzut că sunt copii care se dau pe derdeluj. Am zis că-i ocazia perfectă să realizez și un filmuleț.
Și după această primă experiență au venit și primele observații. Acest aparat foto e bun în a menține focusul corect atunci când urmărești un subiect. Poți fotografia persoane aflate la o distanță de câțiva metri (la zoom 4x) și să obții încă o separare vizibilă a subiectului de fundal. Toate fotografiile le-am realizat la deschiderea maximă a diafragmei și cu ISO cât mai mic. Cadrele au ieșit chiar mai sharp decât mă așteptam. Haideți să vedem rezultatele
Tot aici am și filmat, așa cum ziceam. Full HD la 30p. Calitate bună a imaginii, redare bună a sunetului și a culorilor. Am obervat totuși că uneori sunetul de la motorul de focalizare se aude și în filmare. Nu tare, dar se aude. Dar dacă pui o melodie pe fundal și ești puțin atent atunci când montezi filmele scapi și de situația asta. Oricum, nu vă închipuiți că sunetul e unul atât de puternic încât să perturbe vizionarea secvențelor filmate.
Iată și câteva fotografii de peisaj pe care le-am realizat tot în Parcul Tinereului cu aparatul foto, tot pe gerul care-mi făcuse degetele să înghețe, chiar și în mânuși. Dar se pare că singurul înghețat am fost eu, că XZ-2-ul n-a dat vreun semn că l-ar deranja frigul. În timp ce realizam peisajele am observat o treabă care mi-a plăcut tare mult. Atunci când vrei să focalizezi și nu ai foarte multe detalii în zona aceea, el alege rapid să mute focusul la distanța cea mai mare. Și e tare util pentru peisaje de iarnă sau fotografii în ceață când nu prea ai detalii. Am fotografiat lacul și mi-am ales intenționat punctul de focalizare în centru, în mijlocul lui. Bineînțeles că n-avea pe ce să focalizeze, dar a făcut așa cum ziceam și mi s-a părut tare, tare util!
În zilele următoare am avut norocul să prind și câteva ore de soare. Am fotografiat în așa fel încât să văd defectele optice ale obiectivului în contralumină. Cu soarele în afara cadrului, dar foarte aproape de una dintre margini, mi-a apărut o zonă nu foarte mare cu nuanță roșie, tipică lens flare-ului, dar nu deranjantă. Atunci când am fotografiat cu soarele direct în cadru am rămas plăcut surprins să văd că la f/8 soarele are o formă bine definită, razele se văd bine, iar singurul flare a fost un mic punct verde prezent în partea dreaptă a cadrului.
Aș fi făcut aceeași fotografie și cu f/1.8 sau 2.5, dar n-am reușit din cauza faptului că timpul minim de expunere este de 1/2000s. Ar mai fi fost filtrul ND digital care poate fi activat din meniu, dar tot n-aș fi reușit să fotografiez cu diafragma la deschiderea maximă. Desigur, eram cu soarele în față, aproape în centrul cadrului, nici n-avea sens să realiz cu f/1.8 fotografia decât așa, ca experiment.
Totuși, am găsit util filtrul ND digital pe l-am folosit când am fotografiat în o altă zi, de această dată la Lacul Morii. M-a ajutat să pot fotografia cerul, de exemplu, în lumina aceea difuză, dar totuși puternică. Iată fotografiile pe care le-am realizat pe și lângă Lacul Morii.
Tot aici am testat și filtrele artistice care se regăsesc în modul de fotografiere Art. Sunt destule filtre și pot da rezultate interesante. Prefer totuși să obțin aceleași rezultate din postprocesare, chiar dacă e mai lent. Dar iată cum ies fotografiile cu efectele/filtrele de care vă spun. Prima fotografie e naturală, fără vreun efect aplicat.
Înainte să plec de lângă lac am mai vrut să fac o fotografie soarelui printre nori, doar că nu am reușit să obțin o expunere corectă, chiar și cu filtrul ND digital. Totuși, am făcut un experiment și iată ce am reușit să recuperez în un minut trecând fotografia prin Lightroom. Prima fotografie e cea originală, a doua e cea procesată.
Am observat de-a lungul testelor că senzorul are o plajă dinamică foarte mare în comparație cu alte aparate din același segment. Vedeți și în exemplul de mai sus câte detalii înmagazinează imaginile obținute.
Am mai testat apoi blițul. Acesta se poate ridica prin acționarea butonului din partea stânga-sus a aparatului. Partea interesantă e că blițul se ridică destul de sus, fapt care te poate ajuta la unele fotografii, dar te poate încurca la altele. Dacă ești puțin atent poți folosi acest lucru în favoarea ta. Iată câteva teste comparative, fotografii realizate cu și fără bliț.
Și a mai urmat un test: fotografierea pe timp de noapte. În general acest tip de fotografii pun probleme aparatelor foto compacte. Eu am făcut mai multe experimente. Am încercat întâi să fotografiez eu în modul manual și să ridic ISO-ul până la 2.500 – 3.200 – 4.000 ca să obțin un timp de expunere scurt și să văd cum se comportă cu ISO mare. De precizat că ISO 2.500 este valoarea nativă maximă a aparatului. Valorile peste sunt extinse digital.
Fotografii la ISO 2.500 – 4.000
Apoi am fotografiat pe modul complet automat. Aparatul tinde să aibă încredere foarte mare în sistemul de stabilizare, motiv pentru care coboară ISO-ul destul de mult. Chiar și cu timpi mai lungi de expunere am obținut fotografii clare. Haideți să le vedem.
Cadrele alb-negru sunt realizate printr-o procesare rapidă în Adobe Lightroom.
Din punctul meu de vedere se pot obține fotografii fără zgomot foarte mare de imagine cam până pe la ISO 2.000. La ISO 2.500 zgomotul începe să se simtă destul de mult, deși fotografiile rămâne utilizabile, iar de la 3.200 „puricii” se văd deja destul de tare.
Ultimele fotografii cu Olympus XZ-2 le-am realizat înainte să predau aparatul. Am avut noroc că am prins chiciura aceea înghețată și am mai putut realiza câteva fotografii. Priviți-le.
Concluzie: Olympus XZ-2 e un aparat compact cu senzor mare și obiectiv luminos care se comportă foarte bine în toate situațiile, făcând față și la cele cu iluminare dificilă. Detaliile sunt redate bine, iar deschiderea mare a diafragmei permite realizarea de fotografii cu o bună separare a subiectului de fundal. Îl recomand cu mare drag ca aparat pentru fotografie de călătorie, vacanțe, stradă și natură. O să se comporte bine!
Puncte tari Olympus XZ-2
Obiectivul luminos
Senzorul mare
Focalizare corectă în timpul urmăririi subiectului
Sistemul de stabilizare pe trei axe
Inelul de la baza obiectivului care îți permite acces rapid la modificarea diafragmei sau a alotor funcții
Plajă dinamică foarte largă pentru aparatele din segmentul său
Puncte slabe Olympus XZ-2
Sunetul motorului de focalizare se aude în unele situații în timpul filmării
Zoom relativ lent
Timp minim de expunere de 1/2000s
Review realizat de catre Dragos Asaftei
1 comentariu
Pentru expunere si pentru imaginile pe care le-am admirat meriti multe felicitari si sincere aplauze…..