Review Sony SLT A68
Sony SLT A68 este unul dintre cele mai noi produse ale celor de la Sony. Trebuie să știi încă de la început că SONY A68 îți conferă siguranța imortalizării momentelor pe care dorești să le surprinzi, dar fie nu apuci să faci setările, fie nu focalizezi cum trebuie. În cazul de față, totul este extrem de facil și intuitiv. Focusul 4D te ajută să nu ratezi fotografierea perfectă a tuturor momentelor pe care îți dorești să le surprinzi.
Autofocusul acestui aparat este cu adevărat inovator, având la bază un sistem de detecție a fazei cu nu mai puțin de 79 de puncte (din care 15 sunt în cruce), lucru care asigură imagini clare, chiar și atunci când fotografiezi în rafală cu până la 8 cadre/secundă sau când urmărești un subiect aflat în mișcare.
Sony a început să atace tare liga marilor jucători producători de camere foto/video de înaltă clasă. Sau cel puțin așa este perceput. Să fie oare adevărat? Îți dau mai jos 3 motive pentru care eu zic că e adevărat, așa, scurt, cât să te convingă să citești mai departe.
• Filmare full-HD cu până la 60fps
• Sistem de focalizare 4D cu 79 de puncte de focalizare, cu detecție de fază
• ISO până la 25.600
Prima impresie
Body-ul este foarte frumos finisat, îmi plac liniile simple, clasice. Am descoperit cu surprindere un grip bine gândit, care oferă utilizatorului o priză bună. Nu-ți alunecă nicicum. Tot „utilajul” este învelit în plastic și cauciuc de bună calitate. Camera este solidă, foarte bine „închegată”, părând totuși un junior în vitrina celor de la F64. Când zic un junior mă refer, desigur, la dimensiuni. Cred totuși că ergonomic e cuvântul potrivit. 🙂
A68 face parte din gama SLT (Single-Lens Translucent) a celor de la Sony, care, deși arată ca orice DSLR, nu funcționează întocmai ca unul. Acest lucru se datorează faptului că oglinda lui Sony A68 este fixă, spre deosebire de cea a unui DSLR tradițional. O altă deosebire este modulul de detecție a fazei, care poate face autofocus continuu, chiar și în momentul în care aparatul lucrează. Acest lucru este posibil prin transmiterea imaginii prin suprafața translucidă a oglinzii, la senzorul APS-C, precum și datorită sistemului dedicat de focalizare automată integrat în aparat.
Aparatul are o plajă ISO extrem de ofertantă, cuprinsă între 100-25.600, și un procesor de imagie Bionz X. Printre alte caracteristici ale camerei găsim 2 selectoare rotative, unul în față și unul în spate, pentru reglaje rapide, 10 butoane customizabile după bunul plac, SteadyShot Inside pentru stabilizarea imaginii, un flash integrat și clasica tălpica pentru microfon și alte accesorii. Butoanele customizabile mi-au plăcut enorm. Le-am programat și reprogramat după bunul plac. Extrem de utile.
Sony SLT A68 dispune de un LCD de 2.7 inch, cu o rezoluție de 460.000 de puncte. Acesta poate fi înclinat în funcție de necesități. Vizorul electronic al camerei este, în fapt, un OLED cu o rezoluție de 1.4 milioane de puncte, oferind o acoperire de 100% a cadrului.
Performanțe
Aparatului îi ia aproximativ o secundă pentru a trece la treabă, cum ar spune „clasicii”. În mod similar, tot atât îi ia comutarea dintre ecran și vizor. Cârcotașii vor spune că este prea mult. Ei bine, sunt atât de sigur că nu vei pierde, cu acest timing, vreun moment decisiv. A68 execută 9 imagini RAW în serie. Prezintă în mod similar și o combinație între RAW + JPEG. Timpul necesar pentru golirea completă a buffer-ului este de aproximativ 15 secunde. Din păcate, în timpul operației, nu vei putea utiliza aparatul.
Legat de partea video, Sony SLT A68 trage full-HD, cu până la 60fps, la o rezoluție maximă de 1920 x 1080. Totul, în 3 formate diferite: MPEG-4, AVCHD and XAVC S. Am filmat în diferite condiții de iluminare: soare, nori masivi, noapte și interior. Am fost extrem de surprins de claritatea imaginilor și de zgomotul din acestea. Mai jos găsești niște exemple video, fără niciun pic de ajustări. Raw vegan, cum îmi place să-i spun. Microfonul și mono speaker-ul sunt decente, nimic de comentat. Sigur, este recomandat un microfon extern dacă vorbim de situațiile care depășesc granițele hobby-ului. 🙂
Video test Sony SLT A68:
Exterior:
Interior:
La capitolul conectivitate avem disponibile 2 porturi: un USB 2.0 (480 Mbit/s) și un HDMI. Lipsește conectivitatea wireless, lucru care ar fi adus un mare plus camerei. Nu mai zic de tehnologia NFC. Sigur, vobeam de alte costuri de producție și, implicit, de vânzare.
Referitor la capacitatea acumulatorului, pot spune că este decentă. Nu m-a lăsat subit, atunci când aveam mai mare nevoie de aparat. Știu că durata medie de viață a acumulatorului unui DSLR este undeva pe la 800 -900 de cadre. A lui Sony A68 a fost la undeva 600 cadre.
PROs:
- 79 puncte focalizare
- LCD rabatabil
- Plajă ISO
CONs:
- Lipsă conexiune wireless / NFC
- Într-o eră a ecranelor cu touch screen, aici lipsește
* Configurația primită în test a dispus de un obiectiv Sony SAL1855 DT 18-55mm f/3.5-5.6 SAM. Este un obiectiv cu zoom standard, compact, ideal pentru fotografiile de hobby, cu Smooth Autofocus Motor (SAM) care facilitează focalizării automate.
Un articol și fotografii de Matei Stoicescu.
3 comentarii
Prea scurt, prea general . Stim ca e o camera buna, doar e Sony! Era interesant de vazut cum se comporta fata de A77II si A58 !