• Despre noi
  • Cursuri
    Tura foto wildlife urban în Delta Văcărești, cu Dragoş Stoica

    Tura foto wildlife urban în Delta Văcărești, cu Dragoş Stoica

    750lei 650lei
    Vezi detalii

    Cursuri Online

    Vezi toate cursurile

    Cursuri Offline

    Vezi toate cursurile
  • Biblioteca virtuala
  • Evenimente
  • Traineri
  • Contact
    Ai întrebări?

    (021) 270 00 50
    academia@f64studio.ro

    Cart

    0
    Academia F64
    • Despre noi
    • Cursuri
      Tura foto wildlife urban în Delta Văcărești, cu Dragoş Stoica

      Tura foto wildlife urban în Delta Văcărești, cu Dragoş Stoica

      750lei 650lei
      Vezi detalii

      Cursuri Online

      Vezi toate cursurile

      Cursuri Offline

      Vezi toate cursurile
    • Biblioteca virtuala
    • Evenimente
    • Traineri
    • Contact

      FOTO

      • Acasă
      • Blog
      • FOTO
      • Sigma 12-24mm Art, cu Razvan Tulai

      Sigma 12-24mm Art, cu Razvan Tulai

      • Postat de fabianbalint
      • Categorii FOTO, Obiective foto dSLR, Review
      • Data 9 decembrie 2016
      • Comentarii 0 comentarii

      Deja nu mai este un secret ca Sigma face eforturi supraomenesti ca sa isi imbunatateasca imaginea de la un brand low cost catre unul premium.  Au fost primii care aveau in oferta un obiectiv super wide cu zoom ( fara ca acesta sa fie fisheye ) atat pe full frame cat si pe crop ( Sigma 8-16 ). Desi variatele crop 8-16 si 10-20 au fost foarte apreciate pentru calitatea imaginilor cat si calitatea constructiei, vechiul 12-24 desi in esenta era un produs exclusivist la un pret mic care a fost evitat de foarte multi din cauza calitatii reduse, mai exact era foarte soft la diafragme minime.

      Intre timp Canon si Nikon au inceput sa renunte la practicile de ieftinire pentru ca desi vanzarile erau mari, Nikon cel putin, raporta de la an la an pierderi sau profit minim. Astfel au aparut mai intai, din pacate, aparatele cu rezolutie mare, iar apoi si obiectivele care sa suporte rezolutia respectiva. Norocul lui Nikon a fost ca 14-24 2.8 era si este in continuare un obiectiv foarte apreciat, insa care s-a scumpit, dar care a permis si brandurile 3rd party sa creasca pretul cat si calitatea.

      Astfel Tamron a facut primul pas cu un 15-30 2.8 stabilizat si care din primele teste concura cu obiectivele de top, insa sa fim seriosi 15 mm nu este un obiectiv cu adevarat wide cum era 12-24 Sigma sau noul 11-24 de la Canon.

      Surpriza insa, la Photokina 2016, Sigma a mai scos un as din maneca si anume Sigma 12-24mm F4 Ar, iar in acest moment piata pare destul de impartita din punctul de vedere al obiectivelor wide, fiecare avand un atu specific obiectivului si asta o sa le permita utilizatorilor sa isi aleaga obiectivul cel mai potrivit pentru utilizarea dorita.\

      Sigma 12-24mm la prima vedere este un obiectiv mare, cu sticla bombata si fara posibilitatea de a elimina parasolarul. Insa luand in considerare variata Nikon, diferentele nu mai sunt atat de mari din punctul asta de vedere. Ramane discutabila diafragma 2.8 vs 4, dar avand in vedere performanta noilor DSLR-uri,  sunt de parere ca o treapta de lumina se poate trece usor cu vederea.

      Constructia este foarte solida si pare ca o echipa de nemti a fost chemata special sa colaboreze cu japonezii. Totul pare bine pus la punct pana la cel mai mic detaliu. Totusi, inelul de zoom dupa parerea mea este putin mai rigid decat ar trebui, probabil ca la o utilizare indelungata utilizatorul se va obisnui sau o sa isi mai piarda din rigiditate (sau poate amandoua 🙂 ).

      In general obiectivele super wide aveau o problema cu distorsiunile ( Samyang suferea de acest lucru in mod deosebit ) insa am fost surprins intr-un mod placut ca acest obiectiv imi aduce aminte de Zeiss 15mm care vedeai perspectiva corectata ( pe cat posibil ) direct in vizor. Ulterior un soft de editare poate sa o corecteze cu usurinta pana la perfectiune.

      O alta problema pe care se pare ca au reusit sa o depaseasca cu brio sunt lensflare-urile agresive in cazul unor surse de lumina directionate catre obiectiv, dar am observat ca acestea erau foarte reduse sau nu apareau deloc. Chiar si in cazul in care acestea apareau, erau foarte mici si se puteau elimina cu usurinta.

      Greutatea este putin mai mare decat la Nikon 1.15 kg vs 0.95 kg insa este mai usor decat varianta Canon ( 1.18 kg ). La o utilizare indelungata, nu am simtit ca acest aspect ar deranja si chiar mi s-a parut echilibrat din punctul asta de vedere impreuna cu un Nikon D750.

      sigma

      Asa cum am fost obisnuiti de catre Sigma, obiectivul vine si cu o husa pentru a proteja pe termen lung obiectivul de praf si lovituri.

      Ca si concurenta nu se pot monta filtre cu filet si daca chiar se doreste montarea unui filtru trebuie luat in considerare sistemul Lee filter sau ceva similar.

      Per total obiectivul nu dezamageste si daca acesta se incadreaza in bugetul alocat pentru un obiectiv wide trebuie luat neaparat in considerare pentru ca desi este cel mai ieftin dintre cele 3 bijuterii ale wide-rilor singurul dezavantaj pe care l-ar avea fata de Nikon fiind diferenta de diafragma, iar fata de Canon 1 mm diferenta la focala, deci fix la mijloc din punct de vedere tehnic.

      sigma 12-24mm

      Concluzia mea finala este ca cei de la Sigma au reusit sa adauge seriei Art, inca un obiectiv demn de marcajul A, foarte sharp si cu distorsiuni minime. Avand in vedere pretul de lista ( mare fata de varianta anterioara, dar justificata ) acesta ar trebui sa fie primul pe lista de cumparaturi daca se doreste un obiectiv wide. Il vad indicat atat fotografilor de evenimente, care se lovesc frecvent de incaperi mici cat si pentru arhitecti sau agenti imobiliari care nu vor sa faca rabat la calitate.

      Plusuri: Sharp din F4, constructie solida si inchegata, distanta de focalizare minima 24 cm, distorsiuni aproape inexistente.

      Minusuri: Bokeh agitat la focalizare minima ( nu as pune accentul pe asta totusi ), limitarea sistemelor de filtre care se pot atasa.

      Razvan Tulai

      Etichetă:dslr, obiectiv dslr, Review, Sigma, sigma 12-24mm, Sigma Art

      • Acțiune:
      autor avatar
      fabianbalint

      Postarea anterioară

      "Colentina" - Ada Condeescu, expozitie de debut
      9 decembrie 2016

      Următoarea postare

      "Misiune fotografică 0015" interviu cu Emanuel Romedea
      9 decembrie 2016

      Alte recomandări pentru tine

      demo_image
      Review Olympus M.Zuiko Digital 25mm
      12 aprilie, 2017
      demo_image
      Nikon D750 – impresii și povești în fotografii
      11 aprilie, 2017
      demo_image
      Mini ghid pentru fotografia macro: echipament și sfaturi
      7 aprilie, 2017

      Lasă-ne un comentariu Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Caută

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro
      Facebook-f Instagram Twitter Youtube Linkedin

      F64 Studio

      Cursuri

      Evenimente

      Magazin F64

      Închirieri

      Printing

      Blog

      Concurs

      Suport

      Contul meu

      Contact

      Suport clienți

      Devino trainer

      FAQs

      Cariere F64

       

      Utile

      Despre noi

      Termeni și condiții

      Prelucrarea datelor

      Cookies

      ANPC

      ODR

       

      Copyright F64.ro © 2021 SAL SOL

      Loghează-te

      twelve + 11 =

      Ti-ai pierdut parola?

      Autentificare cu F64.ro

      Nu ești încă membru? Înregistrează-te acum

      Înregistrează un nou cont

      11 + 9 =

      Ești membru? Loghează-te