Ce este profunzimea de câmp?
Profunzimea de câmp este versiunea românească a noțiunii DOF (acronim pentru termenul “depth of field”), și este definita drept acea porțiune dintr-o imagine exprimată ca distanța care este clară. Când focalizăm într-un punct anume, vom obține o zonă clară în planul ce conține acest punct paralel cu cel al senzorului aparatului foto.
Foarte simplu spus, dacă focalizăm într-un punct X, anumite zone în faţa şi în spatele acestui punct vor fi clare.
Câmpul de profunzime este influențat de valoarea diafragmei, dar și de distanța focală a obiectivului.
Când diafragma este mai închisă (ex. f/8, f/11 etc.), avem profunzime mare și un contrast mai crescut. Când diafragma este deschisă (ex. 1.4, 1.8 etc.), lucrurile stau exact invers.
Profunzimea de câmp este :
• mare: când zona clară este adâncă, de exemplu în cazul peisajelor
• mică: când zona clară este îngustă, de exemplu în cazul portretelor
În plus, există și un parametru care influențează profunzimea de câmp, dar nu este legat in niciun fel de echipament: distanța de la aparat la subiect (distanța de focalizare). Aceasta este direct proporțională cu profunzimea de câmp. Cu cât ne vom apropia de subiect, cu atât profunzimea de câmp va scădea. Invers, dacă ne dorim să obținem o profunzime de câmp mai mare, va trebui să ne îndepărtăm mai mult de subiect.
Află și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definiție și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.
Etichetă:DOF