Test cu sistemul de iluminare Elinchrom Quadra
Posibilitatea de a folosi un bliţ extern atunci când realizezi un portret, chiar dacă este vorba de studio sau outdoor îţi dă o libertate foarte mare pentru creativitate. Nu îţi mai rămâne decât să te gândeşti ce vrei să realizezi. Ce fel de lumina vrei sa foloseşti pentru a lumina modelul, vrei o lumină mai dură sau o lumină mai soft, tu ai controlul şi tu decizi.
În acest articol o să vă arăt câteva exemple pe care le-am realizat cu un sistem Elinchrom Quadra şi un Octobox Rotalux Deep Octa 70 cm. Avantajul acestui sistem este că are o putere foarte mare, 400 W şi este foarte uşor. Personal am rămas impresionat de cât de mic este şi ce putere are.
Octoboxul folosit pentru a realiza aceste portrete este un modificator de lumină mare şi oferă o lumină soft. În fotografia de portret de multe ori îmi place să folosesc o sursa de lumina cât mai mare pentru a elimina umbrele dure. Pentru a obţine o lumina soft, trebuie să ţinem cont de distanţa dintre sursa de lumină şi subiect. Calitatea luminii este cu atât mai bună şi mai soft cu cât sursa de lumina este mai mare în raport cu modelul. Ca să nu intrăm în formule şi alte calcule complicate, cel mai uşor este sa aşezi sursa de lumina cât mai aproape de model – chiar la limita cadrului fotografiei.
Haideţi să vedem ce am realizat în această şedinţă foto:
1) Am realizat o fotografie în care am vrut să am un fundal dramatic (am vrut să am detalii pe cer şi pe clădire) şi să luminez separat modelul.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost sa subexpun cerul cu 1 stop și jumătate, apoi am plasat octoboxul în stânga modelului și am ajustat puterea luminii până când am fost mulțumit de rezultat. Un avantaj la sistemul Elinchrom este că poți creste puterea bliţului din telecomanda.
2) În acest caz am folosit arhitectura veche a clădirii pentru fundal. La fel ca în primul caz am subexpus fundalul, cu un stop de data aceasta și am luminat modelul separat pentru a-l scoate în evidenta. Am plasat lumina frontal și deasupra ochilor modelulului pentru a obține acea umbra sub barbie. Atunci când putem, în fotografia de portret este bine sa definim cu ajutorul luminii maxilarul.
Folosind același setup, dar schimbând locația, am realizat acest portret pentru cei doi protagoniști.
3) Pentru a obține culori vii și cât mai aprinse este nevoie de multe ori sa subexpui fundalul. De data aceasta am folosit pomii din parc pe post de fundal care au o culoare foarte aprinsă. În fotografia de portret îmi place de multe ori sa scot în evidenţă subiectul cu ajutorul luminilor. Pentru acest lucru am folosit un al doilea bliţ pentru contur, pe care l-am plasat în spatele modelului pentru a obţine o separaţie mai bună faţă de fundal.
– dacă vrei sa creezi un efect mai special, poți sa folosești o blenda în loc de ventilator pentru a pune în mişcare parul sau hainele modelului.
4) Am folosit aleea din parc pentru a realiza o fotografie de cuplu. Ca și în primele poze am expus prima dată pentru fundal astfel încât sa fie subexpus cu un stop şi am luminat cuplul separat. Deoarece am observat că se pierdeau puţin în fundal am folosit un blitz extern pe care l-am plasat în spatele lor în partea stângă pentru a-i scoate în evidenţă mai bine.
5) Am vrut sa realizez un efect mai dramatic și am subexpus fundalul cu mai multe stopuri până când am obținut un fundal negru.
6) Următorul obiectiv a fost obținerea unui portret mai dramatic, luminând o singura parte a feţei și, la fel ca în exemplul precedent, subexpunând fundalul ca să fie negru. Pentru a realiza acest lucru am poziţionat lumina in lateral pentru a lumina o singura parte a feţei şi un blitz de contur din partea opusa.
Libertatea pe care o obții este fantastică în momentul în care scoți bliţul de pe cameră și începi să îl poziționezi unde vrei tu. Practic poți să fii cât de creativ vrei, nu mai ești constrâns decât de tipul surselor de lumina și de numărul lor. Cu echipamentul potrivit poți să faci ziua să fie noapte sau poţi să luminezi individual mai multe persoane sau obiecte într-o fotografie pentru a obţine efectul dorit. Poţi să subexpui cerul în aşa fel încât să ai detalii şi acei nori bine conturaţi care arată foarte bine într-o fotografie.
Dacă eşti curios şi vrei mai multe informaţii despre cum controlezi expunerea atunci când folosești un bliţ poți găsi aici, sau cum controlezi o sursă de lumina în acest articol.
Asa cum v-am spus eu am rămas îndrăgostit de acest sistem de la Elinchrome şi l-am trecut pe lista de cadouri pe care le aştept de Crăciun.
Mai multe exemple cu acest produs puteţi găsi în review-ul pe care l-a făcut George Pruteanu sau în acest test realizat de Mihai Stetcu.
În continuare vă invit sa vedeţi un filmuleţ pe care l-am realizat la această şedinţă foto.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=F_LBJKzYXA4]
Vă invit să vedeţi câteva fotografii de la making-of:
În încheiere aş vrea să ofer câteva sfaturi pentru fotografia de portret atunci când foloseşti o lumină externă:
1) Dacă doriți o lumina soft, poziționați sursa de lumina cât mai aproape de subiect.
2) Pentru umbre dure folosiți o sursa de lumina mica, de exemplu un bliţ fără niciun modificator.
3) Poziționați lumina deasupra nivelului ochilor modelului pentru a obține o umbra sub bărbie. NU este nevoie sa luminăm această zona.
4) Dacă aveţi un singur bliţ încercați sa faceți un test de creativitate și să obțineți cât mai multe efecte.
5) Declanșați bliţul prin diverse suprafețe pentru a observa ce efect obțineți.
Exemplu: calitatea luminii o sa difere dacă așez o perdea intre un bliţ şi model faţă de situația în care folosesc un geam.
6) Folosiți un bliţ pentru a realiza cât mai multe pattern-uri pentru fundal.
Exemplu: puteți folosi o jaluzea întredeschisă pentru a obţine acel pattern zebra pe care îl întâlnim în revistele fashion.
Înainte să închei acest articol vreau sa mulțumesc celor care au participat la această ședință foto:
– celor doi îndrăgostiți pe care am avut plăcerea să-i fotografiez, Robert Constantin si Georgia
– Cristi Uba (lighting master)
– Vlad (video)
– Tutunaru Catalin (assistent)
Etichetă:fotografia de portret