Tipuri de obiective foto pentru fotografia de peisaj
Fotografia de peisaj prezintă o mulţime de provocări atât la nivel tehnic, cât şi artistic. Săptămâna trecută am trecut prin cei zece paşi de urmat ca să faci o fotografie de peisaj bună, iar săptămâna asta ne oprim asupra unor aspecte mai tehnice: ce fel de obiective foto putem să folosim pentru fotografiile cu peisaje.
Colegul nostru Vladimir Chetroiu s-a căţărat pe o clădire de birouri în Pipera şi s-a jucat cu diferite obiective foto. Rezultatul îl puteţi vedea mai jos.
1) Obiectiv foto Canon 17-40mm, cu focală 17mm
Avantajul unui astfel de obiectiv în fotografiile de peisaj este unghiul mare de cuprindere. Deformarea mare spre medie pe care o obţii cu această focală poate fi privită ca un avantaj, dar şi ca un dezavantaj, în funcţie de ce îţi doreşti.
În mare, focală de 17mm este probabil focala cea mai indicată pentru fotografia de peisaj.

2) Obiectiv foto fix 50mm
Obiectivul fix de 50mm e mic şi, chiar dacă este singurul pe care îl ai la tine, poţi face o fotografie de peisaj reuşită. Obiectivul foto este foarte luminos, deci poţi face o expunere mailungă chiar seară fără trepied datorită deschiderii mari a diafragmei.
Dezavantajul la un obiectiv foto fix de 50mm în fotografiile de peisaj este că nu ai la dispoziţie un unghi prea mare de cuprindere. Deci nu poţi înghesui prea multe în el.

3) Obiectiv foto Canon 70-200mm, focală 200m
Obiectivul tele 70-200mm este util pentru fotografi de sport sau portret mai degrabă. Pentru fotografiile de peisaj se pretează mai mult pentru peisajele aflate la distanţă de tine. Mai ales lafocala 200, este greu să fotografiezi un peisaj care se află în imediata apropiere.

Obiectivul foto 150-500mm este un obiectiv extrem, pentru fotbal sau evenimente sportive mari. Fotografia de peisaj nu prea rezonează cu acest tip de obiectiv foto din cauza încadrării extrem de strânse.

5) Obiectiv foto fisheye
Dacă vrei să “prinzi” un peisaj inedit sau întreaga atmosfera dintr-un loc, obiectivul fisheye este cel pe care îl cauţi. Surprinde peisajul pe care îl fotografiezi într-o singură fotografie,care creează un sentiment de spaţiu extins.

Toate fotografiile au fost realizate cu un aparat foto DSLR Canon 5D Mark IIExistă un tip de obiectiv foto pentru orice dorinţă a fotografului, precum şi obiective foto care înglobează mai multe funcţionalităţi. Dacă tot eşti nedumerit asupra obiectivului foto pentru peisaj care ţi se potriveşte, consultanţii F64 sunt fericiţi să te ajute cu sfaturi de specialitate!
Vlad ne explică mai multe despre utilizarea obiectivelor foto testate şi descrise mai sus:
Etichetă:fisheye, fotografie de peisaj, Fotografii de peisaj, obiectiv foto
2 comentarii
Citez:
"Obiectivul foto este foarte luminos, deci poţi face o expunere mailungă chiar seară fără trepied datorită deschiderii mari a diafragmei. "
F64, aveam pretentii…
serios bai f64, expunere lunga fara trepied? 🙂 fotografie de peisaj sau fotografie de lumini/forme neclare?!