Iată că vine primăvara și odată cu ea vremea frumoasă. Este momentul prielnic pentru plimbări de weekend prin țară, așa că în articolul de azi am să vorbesc despre situația în care ești într-o excursie cu mașina și vrei să faci fotografii cu peisaje frumoase, pe care le vezi pe geam.
Ideal ar fi ca cel care conduce să opreasca mașina, să te dai jos și să îți faci cadrele. Din păcate, de multe ori acest lucru nu prea este posibil, ori din lipsă de timp, ori din lipsa locurilor de pe marginea drumului (deși pe drumurile de munte se găsesc din loc în loc astfel de “refugii”, mai ales în fața unor peisaje frumoase).
1. Pentru a nu avea reflexii nedorite, deschide geamul când faci poze. Asta e posibil din păcate doar când mașina nu are viteză prea mare, altfel e prea deranjant curentul.
2. Dacă ții geamul închis (care bineînțeles trebuie să fie cât mai curat posibil), fotografiază pe partea mașinii unde nu ai reflexii, de obicei cea opusă părții din care bate soarele. Oricum pe acea parte peisajul va fi cel mai frumos luminat și nu vei avea contrast prea puternic între cer și pământ.
3. Uneori, la anumite ore, soarele e atât de jos încât produce reflexii în ambele părți ale mașinii. În cazurile acestea e bine să ascunzi orice obiecte de culoare deschisă, pentru că ele se vor vedea cel mai tare.
4. Inițial am vrut să recomand un filtru de polarizare pentru scoaterea reflexiilor, dar deși își face treaba relativ ok, are un efect negativ asupra peisajului, în sensul că poziția pentru scos reflexii din geamul mașinii e undeva cu reperul la 90 de grade față de poziția unde filtrul face cerul mai albastru (aceasta fiind poziția în care ar trebui folosit de obicei). Deci folosește filtrul de polarizare atunci când geamul de la mașina este deschis.
5. Folosește un timp cât mai scurt de expunere. În funcție de ce viteză are mașina, experimentează folosind modul S (la Nikon, Sony etc.) sau Tv (la Canon), până vezi că obiectele din prim plan (de obicei e vorba de plante) nu sunt mișcate. Asta e valabil dacă fotografiezi pe partea laterală a mașinii. Dacă fotografiezi direct în față, mai ales cu zoom, poți să folosești timpi de expunere ceva mai lungi.
Nu ești încă membru? Înregistrează-te acum
Ești membru? Loghează-te