Review Manfrotto Befree: un trepied pe care te poți baza
- Postat de fabianbalint
- Categorii Accesorii Aparate Foto, FOTO, Review, Trepiede Foto
- Data 18 martie 2015
- Comentarii 0 comentarii
Robert Kovacs ne prezintă trepiedul Manfrotto Befree, cu care a făcut echipă la Veneția și Paris
Am achiziționat trepiedul Manfrotto Befree de la magazinul foto F64 înaintea plecării în tura foto de la Veneția și l-am folosit și în tura de la Paris, în ideea că încape perfect în rucsacul de dimenisiunile bagajului de mână pe majoritatea liniilor aerine având dimensiunea închisă de doar 40cm și cântărind numai 1,4kg putând suporta o sarcină de 4 kg. La alegerea trepiedului de călatorie m-am oprit la sarcina maximă de 4 kg având în vederea că cea mai mare greutate care va trebui să o suporte va fi un 5DMark II atașat la un grip și lentila Canon 70-200 f2.8 L IS care împreună nu depășesc sarcina maximă admisă.
Trepiedul făcând parte din gama profesională este fabricat în Italia având o garanție de 2 ani oferită de vânzator la care se mai adaugă încă 8 ani oferiți de producător după înregistrarea pe siteul oficial Manfrotto, astfel totalizând o garație de 10 ani!
Am ales varianta din aluminiu (există și varinta din carbon), care include o husă de transport foarte bine confecționată și un cap tip bilă.
Capul trepiedului este tip bilă la care se atașează placa de prindere 200PL-14.Capul trepiedului are doar un sigur un șurub de strângere care are două funcții concomitent, blochează bila capului și în același timp blochează și rotirea capului pe axa coloanei centrale, lucru deranjant pentru cei care vor să facă fotografii panoramice. La o atentă analiză a capului am descoperit că sistemul de prindere 200PL-14 este Made in China.
Capul se poate demonta de pe coloana centrală putând fi înlocuit cu un alt tip.
Trepiedul are un sistem de strângere patentat de Manfrotto, care permite rotirea picioarelor la 180 de grade permițând atingerea dimensiunii de doar 40cm în varianta strânsă.
Coloana centrală se fixează cu ajutorul șurubului de strângere, și are doua poziții de utilizare cea normală și cea pentru fotografia macro.Pentru a pune coloana in poziția de macrofotografie este nevoie de îndepărtarea dopului de cauciuc de la capătul acesteia. Comutatoarele de la capătul fiecărui picior au 3 poziții funcționale, prima poziție permite strângerea trepiedului, a doua blocheaza picioarele la 25°, iar ultima la 51°.
Fiecare picior poate fi blocat independet de celelalte la 25° sau 51°. Picioarele trepiedului sunt formate din 4 secțiuni de aluminiu având diametrele de : 22.5, 19, 15.5, respectiv 12 mm, având la capete tampoane de cauciuc cu două teșituri pentru deschiderea de 25° și 51°.
Sistemul de fixare e picioarelor este unul foarte simplu și eficient, blocarea acestora putându-se face cu o singură mână. Pe unul dintre picioare este fixat un manșon de cauciuc care este foarte util pe vreme rece având în vedere că trepiedul este fabricat din aluminiu.
Contrar unor păreri apărute pe internet, acest Befree susține în modul portret cu brio un 5DMark II atașat la un grip cu lentila Canon 70-200 f2.8 L IS.
Și ca să recapitulăm, avem așa:
-Plusuri: compact (40cm) , ușor (1,4kg) , înălțime maximă mare (144cm cu coloana ridicată), stabil în sarcină maximă.
-Minusuri: șurubul capului cu două funcții.
Mai multe detalii tehnice găsi’i pe site, la descrierea produsului.
Fotografii realizate cu ajutorul trepiedului:
Un review realizat de Robert Kovacs.