Cu Fujifilm X-T10 in Hong Kong
Mi s-a oferit ocazia sa plec in Hong Kong si, ca orice fotograf care se respecta, nu am putut pleca fara sa iau cu mine cel putin un aparat foto.
Deoarece, asa cum orice fotograf stie, blestemul oricarui concediu este sa cari cu tine un DSLR, am ales, cu binevointa celor de la F64, sa iau spre testare un Fuji X-T10, alaturi de obiectivul de kit Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS si Fujinon XF 18mm f/2 R.
Ce este sau cine este Fuji X-T10?
Fuji X-T10 este fratele mai mic al lui Fuji X-T1, sau mai bine zis X-T10 este alternativa mai mica si mai compacta pentru cei care nu au bugetul necesar pentru X-T1.
Desi Fujifilm X-T10 are un body foarte compact, acesta vine cu :
- senzor APS-C X-Trans II de 16MP ce ofera un iso nativ de pana la 6400
- obturator ce ofera timpi de pana la 1/4000 in modul mecanic sau 1/32 000 sec in modul electronic
- o rafala de 8 cadre pe secunda
- AF cu 77 puncte/zone alaturi de moduri de tracking
- vizor electronic de 0.39inch cu o rezoluitie de 2.35 milioane de puncte, acoperire de 100% siun lag de 0.005 sec
- ecran LCD rabatabil de 3.0 inch cu rezolutie de 920 de puncte
- greutate de 381 de grame
Review-ul de fata nu isi propune sa vorbeasca exclusiv despre performatele acestui aparat, ci mai degraba sa impartaseasca din experienta practica avuta cu Fuji X-T10.
Cum se simte Fujifilm X-T10?
Primul lucru pe care il observi la X-T10 este constructia solida. Simti ca folosesti un aparat rezistent, care va tine in timp. Butoanele se simt bine la atingere iar rotitele de tip analog sunt suficient de rigide pentru a nu fi rotite intamplator.
Cu toate acestea, desi constructia aparatului este buna, acesta nu vine cu izolare impotriva umezelii si prafului, lucru pe care mi l-as fi dorit in zilele in care ploua intens.
Un alt minus la X-T10 este dimensiunea grip-ului, care, pentru o persoana cu mainile mai mari poate fi prea mic si deci incomod de folosit atunci cand aparatul este tinut cu o singura mana.
In ceea ce priveste obiectivele, constructia lui 18-55mm, obiectivul de kit, este uimitor de buna, iar XF 18mm f/2 , este, la randul sau foarte compact si usor. Din nou, insa, niciunul dintre cele doua obiective nu vine cu izolare impotriva umiditatii.
Cat de user-friendly este aparatul?
Nu iti va lua mult timp sa inveti cum functioneaza aparatul si unde gasesti diferitele functii in meniuri. Fuji X-T10 este un aparat extreme de customizabil, aproape toate butoanele putand fi programate pentru a indeplini functiile dorite. Butonul Q, de pe spatele aparatului, te va ajuta sa faci modificari rapide ale functiilor aparatului in cadrul quick meniu, acesta din urma customizabil la randul sau.
Inca de la prima utilizare a unui aparat Fuji din seria X, vei invata, in doar cateva clipe cum sa treci din modul Manual in prioritati, precum si vice versa, folosind rotitele analog. Ceea ce am gasit interesant la X-T10 este faptul ca vine cu o “maneta” dedicata modului automat, ideala pentru situatiile cand vrei sa dai aparatul cuiva care nu este tocmai familiar cu setarea expunerii in moduri manuale.
Vizorul electronic are o rezolutie de 2.3 milioane de puncte si o rata de refresh care te face sa uiti ca folosesti un EVF.
Ecranul rabatabil este practic si ofera o rezolutie de 0.92 milioane de puncte, suficienta pentru un ecran de 3.0 inch, dar datorita suprafetei lucioase este greu de urmarit atuci cand lumina bate in el.
Cum arata imaginile lui X-T10?
Spre obisnuinta utilizatorilor seriei Fuji X, X-T10 este un aparat ce ofera imagini superbe. Lasand la o parte simularile de film, senzorul APS-C X-Trans II ofera fisiere raw cu suficienta informatie pentru orice pasionat de editare foto.
Obiectivele de la Fuji sunt cunoscute pentru calitatea superioara a imaginii, insa am fost uimit de calitatea imaginilor scoase de obiectivul de kit 18-55mm, care spre deosebire de majoritatea obiectivelor este foarte luminos, oferind o deschidere de la f/2.8 la f/4.0.
Obiectivul Fujinon XF 18mm f/2 R este ideal pentru situatii in care lumina este mai slaba, oferind imagini sharp si luminoase.
Senzorul X-Trans II ofera un ISO nativ maxim de 6400, valoare la care imaginile sunt inca utilizabile. Personal am considerat ca ISO 3200 este nivelul ideal la care zgomotul de imagine este decent si nu necesita noise reduction in post procesare, oferind in acelasi timp o textura placuta imaginii.
O functie extrem de utila pe care am gasit-o la X-T10 este functia de auto iso care este ideala pentru situatiile in care vrei sa mentii timpul de expunere si diafragma la o valoare constanta, insa cantitatea de lumina variaza. Vei avea 3 preseturi pentru auto-iso pe care le vei putea accesa instant.
Cum functioneaza autofocusul?
Atunci cand folosesti un aparat atat de mic nu te astepti ca autofocusul sa fie rapid, insa X-T10 te va uimi. Acesta din urma este rapid si precis chiar si in modul de focalizare continuu.
Am testat sistemul de autofocus al lui X-T10 in Single Point AF, Zone AF si WIDE/Tracking AF folosind atat modul single cat si continuu. Rezultatele au fost mai mult decat multumitoare insa am observat ca in combinatia Zone AF si modul de focalizare single am avut cateva cadre in care focusul nu era pe subiectul dorit.
In modul de focalizare continua aparatul face o treaba mai mult decat decenta mentinand focusul pe subiectul selectat.
Cum arata imaginile video?
Ca orice mirrorless modern, si Fuji X-T10 are functie de video, insa aceasta nu este punctul sau forte. X-T10 ofera calitate Full HD 1920 x 1080 la 60p / 50p / 30p / 25p / 24p si intrare audio pentru cei care vor sa foloseasca un microfon exterior. Functia de video este suficient de buna pentru proiecte personale si filmulete pentru retelele de socializare, insa un videograf profesionist nu va fi multumit de calitatea imaginilor.
Aparatul poate filma in modul manual, oferind control in timpul filmarii asupra timpului de expunere, diafragmei si iso-ului, functie extrem de utila pentru cei care vor sa profite de functia de video.
Autofocusul in modul video lasa de dorit in unele situatii, motiv pentru care este recomandata folosirea modului de focalizare automata.
Butonul de inregistrate este destul de greu de accesat, fiind pozitionat la nivelul carcasei, intre butonul de declansare si rotita de compensare a expunerii.
Care sunt punctele PRO si CONTRA?
PRO:
– Calitatea imaginii: Nu este de mirare faptul ca senzorul de la Fuji scoate culori superbe.
– Customizabil: Aproape toate butoanele fi programate. Meniul Q (quick) este si el editabil.
– Constructia: Este un aparat cu o constructie durabila, lucru care ofera un plus de incredere atunci cand il folosesti.
– Autofocus-ul: Este peste asteptari si suficient de precis pentru un pasionat de fotografie.
Contra:
– Dimensiunea grip-ului: Este un aparat compact care poate fi destul de incomod pentru un utilizator cu maini mai mari.
– Strap-ul: Poate nu o problema mare, dar strapul este nefinisat si dur, oarecum derajant avand in vedere ca vei cheltui ~1000 euro pe aparat.
– Rotita analog din stanga: In ideea de a face un X-T1 mai mic rotita de iso a fost inlocuita cu o rotita pe care ai impresia ca s-au pus la intamplare 9 functii, dintre care, cel mai probabil, vei folosi uzual doar trei.
Pentru cine este Fujifilm X-T10?
Fujifilm X-T10 este un mirrorless complet cu suficiente functii si customizari incat sa satisfaca nevoile oricarui pasionat e fotografie si tehnologie foto.
E greu de generalizat care este plaja utilizatorilor de X-T10. Poate fi vorba de cei care nu vor sa cheltuie banii pe X-T1 dar vor aceeasi tehnologie. Totusi, mi-as permite sa cred ca Fuji X-T10 va prinde mai mult la targetul feminin datorita dimensiunii reduse.
Fuji X-T10 este ideal pentru cei care vor sa detina un aparat de zi cu zi care sa nu ocupe mult spatiu in bagaj atunci cand pleaca in calatorii, si care sa fie, in acelasi timp, ceva mai mult decat un aparat entry level.
Functiile precum timelapse si panorama vor fi pe deliciul pasionatilor de fotografie, aparatul oferind toate functiile necesare astfel incat utilizatorul sa nu aibe motive pentru a nu-si manifesta creativitatea.
Cateva recomandari pentru cei care vor sa isi achizitoneze X-T10:
– Acumulatori de rezerva: acumulatorul aparatului rezista pana undeva la 200-250 de cadre, iar in cazul in care aparatul este folosit si la filmari durata de utilizare scade
– Alt strap: Strap-ul cu care vine camera este extrem de incomod
– Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS: este un obiectiv suficient de luminos si compact pentru a face perechea ideala cu Fuji X-T10
– Card de 32-64gb: Un card de 32GB este suficient penru o calatorie mai lunga in cazul in care tragi Raw. Daca totusi vrei sa si filmezi este recomandat un card de 64gb.
Care este concluzia?
X-T10 este un aparat foarte capabil si bine dotat, este un fel de Volkswagen Beetle cu motor de Porche. Daca dimensiunea ti se potriveste, performatele nu te vor dezamagi. Este un aparat ideal pentru un pasionat de fotografie care vrea un design retro, un aparat compact, dar solid, care sa scoata imagini superbe in orice conditii de lumina.
Fotografii realizate cu Fujifilm X-T10:
Un articol si fotografii de Florin Opris.
Etichetă:Fuji X-T10, fujifilm, mirrorless