Review Olympus TG-4 : ideala pentru orice vacanta
Vara e dupa colt si, odata cu ea, incep si vacantele pentru cei mai multi dintre noi. Fie ca mergem la mare sau la munte, fie ca mergem intr-o zona populata sau intr-una rupta de lume, vom vrea sa ne intoarcem acasa cu fotografii cat mai bune care sa ne aminteasca de locurile pe care le-am vazut si de ce am facut acolo. Pentru mine, camera foto perfecta pentru vacanta trebuie sa fie mica, rezistenta la intemperii si la socuri si sa imi ofere o calitate buna a imaginii. In plus, mi-ar placea sa imi permita sa impartasesc rapid experientele mele cu oamenii care ma urmaresc pe retelele sociale. Si pentru ca vreau toate astea intr-o singura camera, am ales Olympus Stylus Tough TG-4. Rosie. Pentru ca imi place rosul si pentru ca, daca o scap pe jos, o gasesc mai usor.
Nu o sa va insir toate datele tehnice ale camerei. Le puteti citi pe pagina dedicata din magazinul online F64. O sa va povestesc insa ce puteti face cu camera.
Din punct de vedere al calitatii imaginii, Olympus TG-4 sta exceptional de bine, pentru o camera compacta. Si asta pentru ca e capabila sa fotografieze in format RAW, o caracteristica nu foarte des intalnita la camerele compacte de actiune. Cu o editare minima a fisierului RAW, veti obtine imagini finale foarte bine balansate, cu detalii in lumini si umbre. Daca nu aveti timp de editat RAW-uri, fotografiati JPG. Rezultatele sunt foarte bune. Va sfatuiesc sa nu folositi o sensibilitate ISO mai mare de 400; cipul are, totusi, dimensiuni reduse, iar zgomotul de imagine va poate incurca putin.
Olympus Stylus Tough TG-4 are un obiectiv cu diafragma 2.0 la capatul grandangular al zoom-ului. Asta ne permite sa obtinem profunzime mica de camp chiar si cu senzorul de mici dimensiuni aflat in interiorul camerei.
TG-4 e o camera care suporta multe. In ianuarie, in Noua Zeelanda, pe ghetarul Fox, in timp ce coboram in rapel un perete de gheata, camera mi-a scapat din buzunar. Uitasem fermoarul deschis. A cazut vreo 2 metri, a alunecat pe gheata si, apoi, a cazut intr-o crevasa adanca de vreo 5 metri. Am recuperat camera, am apasat butonul de pornire si ecranul s-a aprins instant, de parca atunci o scosesem din cutie. Totusi, va sfatuiesc sa asigurati camera prinzand-o de ham cu o carabiniera si un anou (pentru a avea libertate de miscare), daca va veti afla intr-o situatie asemanatoare. Nu pentru ca ar putea pati ceva, dar economisiti niste timp.
Evident, majoritatea dintre voi asociati vara cu plaje nesfarsite si marea cea mare. Stim cu totii ce problematic e mediul asta pentru o camera construita pentru utilizare “normala”. Particulele de nisip vor intra peste tot, sarea din aer va afecta, in timp, functionarea camerei, iar daca vreti sa faceti fotografii sub apa, va trebui sa cumparati niste accesorii suplimentare, de multe ori scumpe.
Olympus TG-4 poate fi scufundata pana la 15 metri adancime, fara sa fie nevoie de carcasa subacvatica. Daca aveti calificarea necesara, puteti merge mai jos de 15 metri folosind o carcasa subacvatica dedicata. Daca fotografiati in apa de mare sau pe plaja, va recomand sa spalati camera cu apa de la robinet, dupa utilizare. TG-4 e, de asemenea, o camera excelenta pentru o tura cu caiacul.
O optiune foarte interesanta pe care o ofera TG-4, la fel ca si alte camere de la Olympus, este fotografierea in modul Live Composite. Pentru cei ce nu sunt familiari cu sistemul Olympus o sa incerc sa explic ce inseamna asta. Camera fotografiaza continuu, folosind o expunere de baza, si suprapune toate imaginile pe care le captureaza. Din fiecare fotografie, pastreaza numai elementele mai luminoase ca in precedenta. Astfel, puteti fotografia foarte usor dare de stele sau peisaje de coasta, in care apa va avea un aspect difuz. Acelasi mod poate fi folosit cu mare succes la fotografierea focurilor de artificii, a fulgerelor sau a peisajelor citadine in care avem masini in miscare, de exemplu. Destul de util pentru o camera de vacanta, nu?
Eu n-am fost niciodata un bun fotograf de macro, dar Olympus TG-4 este o camera excelenta pentru asta. Pentru o mai buna iluminare a cadrelor macro, o idee buna e sa adaugati peste blitzul camerei o lampa macro LG-1. Folosind modul Microscope, va puteti apropia pana la 1 cm de subiect, iar folosind modul Focus Stacking veti obtine fotografii macro cu profunzime mare de camp. Daca nu stiti ce e in fotografia de mai jos, va ajut eu: catarat, roca abraziva, piele. (Asta e doar dupa cateva miscari de incalzire.)
Cu TG-4 e foarte usor sa va tineti prietenii la curent cu aventurile voastre din vacanta. Asta pentru ca micul Tough se poate conecta prin Wi-Fi cu diverse dispozitive. Foarte utila e aplicatia OI.Share ce poate fi descarcata pe smartphone sau tableta. Puteti edita fotografiile si, apoi, le puteti publica foarte usor pe retelele sociale. Mai mult, puteti controla camera de la distanta, o optiune foarte utila in fotografia de calatorie.
In functie de ce fel de fotografii vreti sa faceti in vacanta, puteti accesoriza camera cu diverse dispozitive. Exista un teleconvertor (TCON-T01), precum si o lentila de conversie fisheye (FCON-T01). Convertorul de fisheye il folosesc foarte des. Accesoriul meu favorit, insa, este suportul sport CSCH-123. (Cred totusi ca Olympus ar trebui sa mai lucreze putin la numele produselor.) Acesta permite fixarea camerei pe una din baretele rucsacului, astfel camera fiind oricand la indemana, fara a sacrifica din mobilitate.
De-a lungul timpului, am fotografiat cu multe camere, de la cutii de chibrituri pana la camere de format mare 8×10, de cele mai multe ori fiecare camera fiind folosita intr-un domeniu destul de ingust al fotografiei. In ultima vreme, am facut multa fotografie de aventura, calatorie si lifestyle. In domeniile astea e destul de greu sa cari dupa tine cateva camere, fiecare cu domeniul ei de utilizare.
Intr-adevar, camera mea principala ramane un DSLR, dar TG-4 e camera preferata in vacanta si, de multe ori, o folosesc ca si camera de backup sau chiar camera principala. Imagini trase cu TG4 sunt folosite in diverse campanii de promovare a turismului in nordul Norvegiei, de exemplu.
Am folosit TG-4 in medii foarte variate, de la plaje arctice la jungla, de la ghetari la vulcani activi care emanau gaze nu tocmai prietenoase. Am dus camera la plimbare cu caiacul printre foci cu blana sau am catarat-o pe munti. Intotdeauna, m-am intors acasa cu imagini pe care nu cred ca le-as fi facut atat de rapid si de simplu cu alta camera.
Un articol si fotografii de Alex Conu – Ambasador Olympus Taugh Norvegia.
Etichetă:aparat foto subacvatic, camera foto vacanta, Olympus Taugh, TG-4