Cum să fotografiezi un curcubeu
Un curcubeu impresionează întotdeauna, mai ales dacă apare pe neașteptate. Curcubeul apare după ploaie sau în jurul cascadelor, fântânilor arteziene etc., cu condiția să avem și raze de soare. Dimineața, curcubeele se vor forma înspre vest, iar după-amiaza înspre est.
Întrucât curcubeele nu sunt un subiect solid, va fi necesară capturarea lor pe un fundal care să le pună în evidență. Așadar, atenție la încadrarea curcubeului și a peisajelor!
Luați în considerare elemente precum: treimile și diagonalele, dar și prim-planul interesant.
În ceea ce privește echipamentul, pentru cuprinderea unei secțiuni cât mai mari din arcul curcubeului, ar fi de preferat un obiectiv cu unghi cât mai larg (obiective wide). Din contră, dacă dorim să surprindem un detaliu, vom putea folosi o focala lungă, de peste 100 mm. Sau putem opta pentru utilizarea unei focale moderate, capturând mai multe cadre bine aliniate, pe care să le asamblăm ulterior într-o panoramă.
Se recomandă utilizarea unei diafragme mai închise, pentru a obține o profunzime de câmp cât mai mare.
Poze cu curcubeu
Un truc în plus ar putea fi folosirea unui filtru de polarizare, care în anumite cazuri ne poate ajuta să amplificăm tonurile curcubeului și să reducem la un minimum lumina parazită, scoțându-l astfel în evidență.
Trepiedul s-ar putea să se dovedească și el util dacă utilizaţi un filtru de polarizare şi o apertură mică, întrucât cel mai probabil va trebui să măriţi viteza obturatorului.
Poate te-ar mai interesa și articolul, “Profită de ploaie și fotografiază curcubeul”
Spor la fotografiat!