Filtrul Close-up
De cate ori nu ati fi dorit ca distanta intre subiectul ales si obiectiv sa fie mai mica, astfel incat reprezentarea acestuia in fotografie sa fie mai mare? Daca nu dispuneti de un obiectiv macro, care permite reproduceri pe senzor de 1:1, exista o solutie care va poate ajuta sa faceti fotografii de tip close-up cu aproape orice obiectiv aveti in dotare: lentilele de magnificare. De tip filtru, atasandu-se la obiectiv prin infiletare, aceste lentile permit micsorarea distantei minime de fotografiere pana la aproximativ 60% din cea specificata de producator, permitand astfel obtinerea unor imagini de tip macro, in care obiectele din fotografie sunt mai mari dar fara a se pierde din calitate ci numai cu o micsorare a profunzimii de camp specifice diafragmei alese.
Filterele pot fi atasate si obiectivelor macro, ajungandu-se astfel la un factor de reproducere chiar mai mare decat 1:1, daca acest lucru este dorit de fotograf.
Singurul parametru influentat este profunzimea de camp; filtrele de tip close-up nu modifica expunerea sau alte caracteristici tehnice, cum ar fi culorile sau contrastul general. Evident, nu se mai poate pune in discutie focalizarea la infinit, scopul acestora fiind acela de a ne apropia de subiect mai mult decat putem reusi in mod normal.
Este recomandabil ca diafragma folosita sa fie cat mai inchisa si, daca este posibil, sa utilizam un trepied, recomandare valabila in toate cazurile de fotografie macro sau close-up, cu sau fara filtre.
Pierdierile de calitate fiind practic inexistente, filtrul se poate folosit pe toate obiectivele, fie ele de tip zoom sau cu focala fixa.
Fara filtru
articol realizat de Bogdan Panait
1 comentariu
Maine o sa ma conving dupa de primesc filtrele.P eun Panasonic 20 1,7.Sper sa obtin calitate.