Review Canon Powershot SX400 IS – ideal pentru vacanțe
Canon Powershot SX400 IS – un aparat ideal pentru vacanțe
Canon Powershot SX400 IS face parte din seria de aparate foto compacte, mini-bridge, cu super-zoom, lansate de Canon în 2014. Este o cameră foto accesibilă ca preț, portabilă și ușor de utilizat. Canon Powershot SX400 este un aparat versatil, recomandat în special pentru fotografii de familie, călătorii și fotografii macro.
Atu-urile Canon SX400 IS
- Dimensiuni și greutate reduse
- Portabilitate
- Super-zoom 30x (focala 24 – 720 mm, echiv.)
- Zoom optic + digital, pana la 120x
- Senzor CCD, 16 megapixeli
- Stabilizare de tip deplasare obiectiv
- Fotografii macro de la 0 cm
- Filmare HD
DESIGN
Canon Powershot SX400 IS este construit cu atenție la detalii. Seamănă cu un bridge, dar are dimensiunile unui aparat compact. Cu toate că este mic, ergonomia este bună. Grip-ul acoperit cu cauciuc este un avantaj față de un aparat compact.
Canon a inclus atâtea butoane câte sunt necesare. Puține, ca să nu intimideze un fotograf ocazional, începător. Toate sunt la îndemână, ajungi la butoane cu degetul mare. Singurul neajuns este că nu sunt ieșite în relief și sunt mai greu de perceput chiar și atunci când miști degetul pe ele.
Canon a optat pentru un senzor CCD, de tip 1/2,3 (6,17 x 4,55 mm), cu rezoluție 16 megapixeli. Rezoluția mare este de folos începătorilor care pot dori să mai taie din fotografie la postprocesare, pentru a obține o compoziție mai interesantă sau pentru a îndrepta orizontul.
Obiectivul are o distanță focală foarte mare, 24 – 720 mm, adică un zoom optic 30x. La distanță focală mică este larg, permițând fotografierea peisajelor, a familiei sau a unei clădiri, iar la focală mai mare este bun pentru portrete, fotografierea subiecților îndepărtați sau a păsărilor și animalelor sălbatice. Cu zoom-ul digital aparatul ajunge la 120x. Obiectivul are stabilizare optică.
Timpul de expunere este între 15 și 1/1600 sec. Cu alte cuvinte aparatul este bun pentru expuneri mai lungi, de exemplu pentru a fotografia artificii noaptea sau pentru a obține efectul de apă curgătoare mătăsoasă, ziua. Timpul scurt permite înghețarea subiecților care se mișcă, de exemplu copii sau animale de companie.
Ecranul este fix și are o rezoluție mică, 230k puncte. Calitatea imaginii are de suferit din această cauză. Detaliile nu se văd prea bine și are tendința să supraexpună. Nu te poți baza pe imaginea afișată pe ecran ca să verifici setările.
Autonomia bateriei nu este cine știe ce, doar 190 de fotografii sau 50 de minute film. SX400 dispune însă de un mod Eco, care micșorează consumul de energie și crește autonomia bateriei la 260 de fotografii. Pentru un fotograf ocazional este ok.
Aparatul poate funcționa perfect cu carduri de memorie mai ieftine, SD sau SDHC, de 2, 4 sau 8 GB, clasa 4 sau 6 de viteză.
Canon SX400 dispune de mai multe moduri de fotografiere: inteligent automat, program automat (P), scene și efecte.
Selectarea altui mod de fotografiere se face cu butonul Function Set (Func. Set). Apăsarea sa deschide meniul rapid.
În modul P (Program Auto) pot fi setate: ISO (între 100 și 1600), balansul de alb, modul de măsurare (evaluativ, prioritate centru sau spot) și tonul culorilor. Efectul setărilor este însă greu de anticipat cu ecranul aparatului. Dar SX400 IS nu dezamăgește. Pe ecranul PC-ului fotografiile făcute de mine arătau ok, chiar dacă pe ecranul aparatului foto păreau supra expuse.
Scenele sunt în număr de 4: portret, zăpadă, artificii și lumânare. Primele trei pot fi folosite și când se înregistrează video. Efectele disponibile sunt: super vivid (culori vii), efect afiș, efect ochi de pește, efect miniatură, efect cameră de jucărie și alb-negru.
Meniul pentru setarea aparatului este simplu, format din două tab-uri, cu scroll. Canon SX400 permite editarea fotografiilor și filmelor în aparat. Nu recomand însă utilizarea acestor funcții pentru că nu poți avea încredere în ce se vede pe ecran. Pentru transferul imaginilor de pe card pe un PC / laptop și pentru editarea fotografiilor JPEG, Canon pune la dispoziție software-ul “Digital Camera”. Acesta este descărcat de pe Internet (link în manualul de utilizare) și poate fi folosit după activare.
La fotografiat cu Canon Powershot SX400 IS
La prima vedere, mai ales din cauza dimensiunilor reduse și a posibilităților limitate de control manual, SX400 nu mi-a inspirat prea multă încredere. Lucrurile aveau însă să se schimbe după ce m-am uitat la primele fotografii pe ecranul PC-ului.
Aparatul pornește foarte repede și poți face fotografii aproape imediat. Focusul automat este destul de rapid și precis. În lumină mai slabă poate să apară pe ecran o eroare de focalizare. În acest caz aparatul nu declanșează și îți permite să cauți o zonă cu contrast mai mare, pe care să focalizezi.
Aparatul poate recunoaște o față și focalizează imediat pe ea, inclusiv în modul video. Stabilizarea își face bine treaba.
Nu am obținut nici o fotografie neclară. Desigur, la zoom maxim, pentru a obține o imagine foarte clară, trebuie să sprijini aparatul pe ceva, poți folosi un trepied sau poți trage mai multe fotografii. Când tragi 5 – 10 cadre, statistic, 1 – 2 o să iasă foarte bune din punct de vedere al clarității. Eu am fotografiat afară numai din mână și am sprijinit aparatul doar când am folosit zoom-ul digital 120x. Este imposibil să ții aparatul nemișcat și la așa o focală mare fotografiile o să iasă mișcate. Când pui aparatul pe trepied, stabilizarea trebuie dezactivată, mai ales în modul video.
Canon SX400, 19 mm (100 mm, echiv.), 1/200 sec., F5, ISO 200, JPEG SuperFin
Canon SX400, 37 mm (206 mm, echiv.), 1/400 sec., F5.6, ISO 125, JPEG SuperFin, din mână. Imaginea este clară la distanță focală mare.
Aparatul nu s-a lăsat păcălit de lumina reflectată de apă și a expus bine cele două clădiri, se văd chiar și detalii pe cer. Nu a fost nevoie să umblu la compensarea expunerii.
Canon SX400, 129 mm + zoom digital, 120x (2880 mm, echiv.), 1/25 sec., F5.8, ISO 100, JPEG SuperFin, cu aparatul pus pe o suprafață stabilă și ținut fix bine. Imaginea este foarte clară și detaliile se văd bine.
În toate fotografiile de mai sus am folosit modul inteligent automat. Fotografiile sunt scose din aparat.
În interior, în lumină naturală slabă sau cu lumină artificială suplimentară, aparatul s-a descurcat bine și foarte bine.
Canon SX400, zoom 30x, 129 mm (720 mm, echiv.), 1/15 sec., F5.8, ISO 400, JPEG SuperFin, aparatul pe trepied, lumina de la blițul aparatului. Zgomotul abia este vizibil în zonele închise la culoare.
Canon SX400, 129 mm + zoom digital, 120x (2880 mm, echiv.), 1/8 sec., F5.8, ISO 800, JPEG SuperFin, cu aparatul pe trepied, în interior, lumina existentă + artificială (bec fluorescent). Imaginea este foarte clară, detaliile se văd bine, zgomotul este mai vizibil din cauza imaginii mărite.
Bliț-ul se ridică manual. Aparatul afișează un mesaj pe ecran când consideră că este nevoie de lumină suplimentară. Pare primitiv, pentru un bridge, dar mi-a permis să am un control mai mare asupra aparatului și expunerii, fără complicații.
În fotografiile de mai jos se poate vedea la ce mă refer. În fotografia făcută cu bliț, de aproape, apar artefacte din cauza luminii reflectate de suprafețele lucioase. În fotografia făcută fără bliț nu apar umbre sau artefacte, în schimb culorile sunt mai puțin saturate și contrastul ceva mai slab. Cu o editare în Lightroom (sau în alt program) se pot corecta foarte rapid contrastul și saturația.
Canon SX400 IS, cu bliț. Artefactele apar din cauza luminii reflectate.
Canon SX400 IS, fără bliț, în interior, lumină existentă. Mașinile sunt mai bine expuse, dar culorile sunt mai șterse, contrastul mai slab și zgomotul este vizibil.
Canon SX400 IS, cu și fără bliț, în interior. Imaginea fără bliț a fost editată pentru a îmbunătăți contrastul, culorile și pentru a reduce zgomotul de luminanță (pixeli mai deschiși și mai închiși la culoare).
Imaginea este bună în centru, dar se degradează ușor spre margini. Aberațiile cromatice se văd bine la o mărire 100% a fotografiei și sunt aproape invizibile la o mărime normală pe ecranul PC-ului. Aberațiile se văd în zonele cu contrast mare (de exemplu, crengile unui copac pe un fond deschis). Pot fi eliminate cu un software potrivit, de exemplu Adobe Lightroom.
Canon SX400, fotografie mărita 100%, crop. Aberațiile cromatice se văd spre marginile fotografiei, în zonele cu contrast mare. În centru aberațiile cromatice lipsesc. La o mărime obișnuită a fotografiei pe ecran aberațiile se văd la o examinare atentă, dacă știi unde să te uiți.
Canon SX400, fotografie mărită 100%, crop. Aberațiile cromatice eliminate în Adobe Lightroom.
Canon SX400 permite realizarea de fotografii macro de bună calitate. În specificații scrie că aparatul poate focaliza la 0 cm. În realitate nu poți apropia aparatul așa mult de subiect pentru că nu mai ai lumină. Eu am făcut fotografiile de la aproximativ 1 cm distanță. Claritatea ar fi ieșit mai bună dacă aș fi folosit un trepied.
Canon SX400 IS, macro, cca. 1 cm distanță. Imaginea este clară în centru și se degradează spre margini.
Canon SX400 IS, macro, cca. 1 cm distanță. Imaginea este mai bună dacă există loc pentru lumină.
Canon SX400 IS, 4,3 mm (24 mm, echiv.), 1/60 sec., F3.5, ISO 100
PERFORMANȚA ISO
Performanța ISO este bună până la ISO 400. La ISO 800 zgomotul de luminanță este mai pronunțat. La ISO 1600 zgomotul este vizibil pe ecran, la o dimensiune normală a imaginii. Culorile însă rămân vii, indiferent de valoarea ISO.
Canon SX400 IS, ISO 100
Canon SX400 IS, ISO 200
Canon SX400 IS, ISO 400
Canon SX400 IS, ISO 800
Canon SX400 IS, ISO 1600
VIDEO
Calitatea video este HD (1280 x 720px). Înregistrarea se face cu un framerate de 25 cadre / sec. Imaginea este bună chiar și în lumină mai slabă. Filmele pot fi postate pe YouTube, pe o rețea de socializare sau pot fi vizionate pe un televizor HD.
https://youtu.be/RGDAbdEr-kU
PLUSURI ȘI MINUSURI
Mi-au plăcut la Canon SX400:
– Claritatea imaginilor, chiar și cu zoom-ul digital
– Stabilizarea imaginii
– Portabilitatea
– Autofocusul rapid
Nu mi-au plăcut:
– Bateria, care se consumă prea repede
– Controlul via meniu rapid
– Filmarea cu rezoluție mică
CONCLUZII FINALE
Canon SX400 este un mini-bridge, point & shoot portabil, care poate fi folosit de oricine. Se descurcă neașteptat de bine în modul automat și tot ce ai de făcut este să cauți o încadrare cât mai interesantă cu ajutorul ecranului. M-a lăsat cu gura căscată claritatea imaginilor la distanță focală maximă (zoom 30x, 720 mm) și m-am mirat că pot obține imagini clare cu zoom-ul digital (120x).
Aparatul a potrivit bine balansul de alb, în zilele cu cer acoperit în care am fotografiat și fotografiile au ieșit calde, cu niște culori saturate, naturale. Zgomotul din fotografii este bine controlat și pozele sunt utilizabile și la ISO maxim.
Controlul manual este un punct slab al acestui aparat, dar probabil nu-l vei cumpăra că butonezi la el, ci ca să-l lași să facă singur setările necesare. Zoom-ul 30x înseamnă că poți umple cadrul cu un subiect aflat la 100 – 200 m.
În concluzie, SX400 este un aparat ideal pentru concerte, sport, călătorii și vacanțe. Sistemul HS de la Canon ajută la obținerea unor fotografii sau filme de o calitate bună și în interior, fără bliț.
Un articol de Cristian Păunică.
Alte fotografii realizate cu Canon SX400: