Oglinzi – idei de editare foto cu Toma Bonciu
Oglinzile mele sunt despre o reflexie diferită … a naturii în noi. Acest mic proiect foto are menirea de a folosi fotografia de peisaj într-un mod mai diferit cu scopul de a reflecta viața. Peisajele sunt post procesate pentru a fi complet simetrice şi a sugera echilibrul perfect dorit în viață sau pentru a avea simetrii parțiale care pun accentul pe drumul parcurs de fiecare din noi în timp.
Ca și modalitate de realizare tehnică ideea este de a identifica locații care să se preteze a fi prelucrate pentru a crea simetrii.
Pașii de editare foto ar fi următorii:
Mai întâi deschizi fotografia în Photoshop. Apoi faci o selecție dreptunghiulară pe zona pe care vrei să o “oglindești”.
Folosești apoi shortcut-ul CTRL+J care va crea un nou layer ce va conține selecția.
Cu noul layer selectat apeși CTRL+T pentru a activa tool-ul de Free Transform. În jurul layerului va apărea un marcaj, iar în mijloc vei vedea punctul relativ la care se pot face modificările. Trebuie să tragi, folosind mouse-ul, acel punct pe latura față de care vrei sa faci simetria. În cazul meu pe latura din interior.
Cu mouse-ul deasupra marcajului dai click dreapta și din meniul ce apare alegi Flip Horizontal (nu uita să pui punctul din mijlocul marcajului pe latura față de care vrei sa faci simetria). La urmă apeși Enter sau dublu click cu mouse-ul pentru a ieși din tool-ul de Free Transform.
Uneori selecția se extinde în afara cadrului iar alte ori imaginea rezultată e mai mică decât fotografia inițială. În ambele cazuri ajustarea dimensiunii se va face cu Crop. Mai întâi trebuie să te asiguri că ai activată funcția de Snap in View > Snap.
Activezi tool-ul de Crop sau shortcut C și trasezi o selecție în jurul porțiunii pe care vrei să o păstrezi. Pentru că ai activată funcția de Snap, marginile de crop se vor “lipi” automat de marginile fotografiei pentru o selecție mai facilă. La urmă folosești Enter pentru a face crop-ul.
Imaginea rezultată va fi o simetrie. Dacă vrei să păstrezi doar anumite părți din simetrie, pe layerul nou creat, pui o mască și pictezi cu brush-ul ce părți nu dorești să se vadă.
Calitatea de artist fotograf se dobândește prin creație și prin creșterea capacității fotografului de a exprima felul în care el sau ea percepe realitatea. Scopul meu declarat nu este de a duplica realitatea: nu sunt un fotograf care documentează ce vede ci un artist ce folosește fotografia ca o modalitatea de a exprima propria percepție asupra realității.
Fiecare din noi simte și experimentează diferit momentele prin prisma vieții, a oamenilor din jurul său, a cărților pe care le-a citit, a filmelor pe care le-a văzut, a muzicii pe care o ascultă, a întâmplărilor din viața sa … iar frumusețea fotografiei, pentru mine, a început când am înțeles ceea ce îmi doresc cu adevărat de la fotografiile mele.
Fotografiile care includ două drumuri sunt prelucrate astfel ca jumătate să fie color iar cealaltă jumătate monocrom, în încercarea de a transmite ideea că întotdeauna în viață ești pus în fața unor situații când trebuie să alegi … iar aceste alegeri pot fi bune sau mai puțin bune dar fiecare alegere te trimite în final pe o altă cale.
Peisajele alese fac parte, într-un fel, din seria “Poveștile pădurii”, serie extrem de dragă mie care prezintă păduri sub misterul ceții. Această fascinație a ceții, a ceea ce nu se vede practic este un element extrem de important pentru mine și ori de câte ori am ocazia să creez această senzație de “necunoaștere parțială” o fac fără ezitare.
Dacă privind aceste fotografii te întrebi ce e dincolo, ce nu se vede sau unde duce oare acel drum, atunci scopul meu a fost atins. Probabil că această temă mă va urma în timp dealungul întregii vieți și indiferent de stare, întotdeauna mă voi intoarce la pădurile mele în ceață.
Fotografia cu care aș dori să închei această mini serie este cea a copăcelului roșu care stă în mijlocul unui vuiet … a unui iureș. Aflat totuși în lumină copacul completează o fotografie a “speranței” și a “viziunii clare” ce trebuie să le avem în noi, în orice moment și care să ne ajute să ne desprindem din “zgomotul” vieții de zi cu zi.
Fiecare din noi încearcă, într-un fel sau altul, să evadeze … eu am ales fotografia … și pădurile în ceață … tu, în ce anume te oglindești?
Un articol de Toma Bonciu.