Umbrelă sau Softbox ?
Ce să aleg, o umbrelă sau un softbox? Este poate una dintre cele mai întâlnite întrebări puse de fotografii aflaţi la început de drum în momentul în care vor să-şi cumpere primul modificator de lumină. Sunt multe discuţii pe forumurile de specialitate legate de acest subiect deoarece este, într-adevăr, destul de greu să alegi modificatorul de lumină potrivit.
Un fotograf bine pregătit va putea folosi oricare dintre aceşti modificatori pentru a obţine rezultatul dorit.
Umbrela
Vom începe cu umbrela deoarece este unul dintre cei mai răspândiţi modificatori de lumina datorită mobilităţii pe care o oferă. Poţi lua câteva umbrele cu tine la o şedinţă foto fără nici o problemă căci nu vor ocupa mult spaţiu. Preţul relativ mic al umbrelelor le face deasemena extrem de accesibile.
Umbrela transparentă oferă un rezultat foarte bun când ne dorim o iluminare soft a subiectului, mai multă strălucire şi, în acelaşi timp, răspândirea lumini date de blitz în încăperea în care realizăm fotografia. Se foloseşte des şi la fotografierea unor grupuri de 4 sau mai multe persoane deoarece oferă un rezultat bun datorat suprafeţei mari de răspândire a luminii. Fiind o sursă de lumină destul de mare la care nu putem controla suficient de bine direcţia şi cantitatea de lumină răspândită există posibilitatea să apară flare în obiectiv, aşadar mare atenţie la poziţionarea luminii.
Umbrelă de reflexie ne ajută în momentul în care dorim umbre mai dure şi un contrast mai puternic.
În general suprafeţele de reflexie sunt argintii, aurii sau albe. Umbrelele cu suprafeţe de reflexie argintii sau aurii vor oferi un contrast mai puternic şi distanţă de propagare a luminii mult mai mare în comparaţie cu cele albe, care sunt folosite pentru a obţine o iluminare mai soft după cum se poate observa şi în imaginile alăturate.
Softboxul
Când vorbim despre controlul luminii, softboxul vă oferă cel mai bun control şi cea mai uniformă iluminare, fie că sunt softboxuri standard, dreptunghiulare sau octogonale. Lumina care iese din softbox trece prin două suprafeţe de difuzie iar din acest motiv este extrem de soft. Este modelatorul de lumină ideal pentru portrete datorită faptului că ne oferă posibilitatea să controlăm foarte bine lumina. Acest modificator ne permite să îl amplasăm foarte aproape de subiect, rezultatul fiind o lumină soft dar suficient de puternică.
Cu un softbox, spre deosebire de umbrelă, fotografiind într-o încăpere mică vom avea posibilitatea să concentrăm lumina doar pe subiect fără să ‘’contaminam’’ cu lumina şi zonele pe care le dorim mai întunecate. Din acest motiv, softboxul este folosit în fotografia de portret când ne dorim un background mai puţin luminat. Acest modificator este deasemena folosit şi cu lumina continuă, dar trebuie să luăm în calcul temperaturile mari degajate de sursele de lumină continuă şi să fim siguri că materialul din care este realizat softboxul rezista la aceste temperaturi.
Preţul softboxurilor este, în general, mai mare decât cel al umbrelelor şi, în acelaşi timp, montarea unui softbox durează puţin mai mult fiind alcătuit din mai multe componente.
Majoritatea fotografilor folosesc atât umbrele cât şi softboxuri. Nu vom putea spune că umbrela este mai bună decât softboxul sau invers… deoarece ambii modificatorii îşi au rolul bine definit şi rămâne la latitudinea fotografului să-l aleagă pe cel potrivit în funcţie de ce doreşte să realizeze.
Aşadar nu vom putea da un răspuns la întrebarea ‘’ Umbrela sau Softbox? ‘’ rămâne să alegeţi voi modificatorul care va dă cele mai bune rezultate pentru un anumit cadru.
1 comentariu
Noi combinam lumina de la softboxuri cu cea de la umbrelele de difuzie.